Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.03.2018 09:12

Hrad Krásnu Hôrku chcú obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia


Krásna Hôrka


Hrad Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zachvátil ničivý požiar, chce Slovenské národné múzeum (SNM) obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia. V súčasnosti na ňom prebiehajú zabezpečovacie práce a eliminácia vlhka na vytypovaných objektoch.


 "Stav hradu je nutné stabilizovať, pozorovať reakcie stavebných konštrukcií, aby bolo možné následne určiť správne postupy a rozsah stavebných prác v záujme hospodárneho vynakladania prostriedkov," uviedol pre TASR riaditeľ SNM - Múzea v Betliari Július Barczi.       

Obnova hradu Krásna Hôrka patrí podľa jeho slov medzi najrozsiahlejšie spomedzi pamiatkových a múzejných komplexov na Slovensku. "SNM vynakladá nemalé úsilie na profesionalizáciu postupov uplatňovaných ako v predprojektovej, projektovej a rovnako aj v realizačnej fáze komplexnej revitalizácie Krásnej Hôrky," povedal Barczi s tým, že od októbra minulého roka prebieha projektovanie prostredníctvom zamestnancov múzea na oddelení projekcie.       

"Súčasný projekčný tím narazil na viacero doteraz neriešených okruhov problémov, ktorých riešenie je nutným predpokladom ďalšieho postupu. Ide o trasovanie inžinierskych sietí, infraštruktúru či protipožiarnu ochranu objektu a jeho okolia, prípravu podkladov pre rôzne konania, majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov či zmluvné vzťahy s partnerom obnovy hradu, obcou Krásnohorské Podhradie," skonštatoval Barczi.      

K najdôležitejším otázkam obnovy patrí podľa neho metodika, podľa ktorej sa má postupovať. "Aj na základe spracovania dostupných archívnych materiálov a stoviek historických fotografií sa dospelo k záveru, že hrad je potrebné obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia, kedy bola ukončená jeho adaptácia na múzeum," vysvetlil Barczi s tým, že vrátia sa tak naň prvky, ktoré boli odstránené pri ostatnej veľkej pamiatkovej obnove v 70. rokoch 20. storočia a veľké množstvo vzácnych zbierok, z ktorých boli mnohé desaťročia ukryté v depozitároch a skladoch múzea.       

Ako pokračoval, zo zbierok hradného múzea bolo dodnes odborne ošetrených 180 predmetov a ďalších viac ako 50 sa reštauruje. Z prostriedkov verejnej zbierky sa koncom tohto roka úspešne zavŕši reštaurovanie nástenných malieb v hradnej kaplnke.       

"Súčasná komplexná obnova je svojím rozsahom väčšia ako tá z 20. storočia, v rokoch 1956 až 1989, pričom sa musia uplatňovať v súčasnosti platné prísne normy z oblasti stavebníctva a prevádzky budov," povedal Barczi. Dodal, že robia všetko pre to, aby bol hrad návštevníkom sprístupnený čo najskôr.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2019
Obnova Krásnej Hôrky bude podľa SNM najrozsiahlejšou v jej histórii
Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka, ale aj vybudovanie rozšíreného parkoviska, sanácia múrov a ich odvodnenie, či odstránenie násypov stavebnej sutiny z okolia hradu a hradnej studne.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
25.10.2023
Obnova Krásnej Hôrky pokračuje podľa plánu
Práce na obnove stredného a dolného hradu Krásnej Hôrky pokračujú podľa stanoveného harmonogramu. Výrazne už postúpila aj výstavba v podhradí, v súvislosti s blížiacou sa zimou budú práce v exteriéri na niekoľko mesiacov prerušené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %