Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.12.2017 01:42

Horehronský viachlasný spev zapísali do svetového zoznamu UNESCO


Členovia Folklórneho súboru Heľpan. Autor snímky: (Peter HYRIAK). Snímka zdroj: (ludovakultura.sk).


Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes (7. 6.) o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí.


Obce regiónu Horehronia sa vyznačujú mimoriadne bohatými a stále živými prejavmi tradičnej ľudovej kultúry. K tým najvýraznejším a najtrvácnejším patrí ľudový viachlasný spev − ten je aj v širšom povedomí obyvateľov Slovenska vnímaný ako charakteristický miestny fenomén, ktorý je typický intenzívnymi hrdelnými prejavmi s veľkou nosnosťou do diaľky a dobre počuteľnými viachlasnými súzvukmi.

Tradícia tohto typu spievania bola spojená s priebojnosťou i vitalitou, prvkami vyplývajúcimi z valašsko-pastierskeho spôsobu života, ktorý do regiónu prinieslo doosídľovanie územia na základe valašského práva (14. – 17. storočie). Tradícia spevu v neposlednom rade súvisí aj s náboženským cítením obyvateľov regiónu. Hudobnú kultúru Horehronia významne ovplyvnila duchovná pieseň tzv. východného obradu. Horehronský viachlasný spev je charakteristický pre obce Vernár, Telgárt, Šumiac, Pohorelá, Heľpa, Závadka nad Hronom a Polomka.

Slovensko na zasadnutí v Kórei reprezentuje delegácia ktorú vedie Juraj Hamar, predseda Rady Ministra kultúry na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a generálny riaditeľ SĽUK-u a členka Ľubica Voľanská z Ústavu etnológie SAV, expertka na nehmotné kultúrne dedičstvo.

Komisia posudzovala celkom 35 nominácií na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Slovenská nominácia prišla na rad vo štvrtok, 7. 12. 2017 a podľa aktuálnych informácií priamo zo zasadnutia prebehlo hodnotenie hladko, bez akýchkoľvek pripomienok a horehronský viachlasný spev sa tak stal piatym prvkom, ktorý má Slovenská republika zapísaný na zozname UNESCO. 

Na budúci rok sa Slovenská republika bude uchádzať aj o členstvo v Medzivládnom výbore na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorého hlavnou funkciou je podporiť ciele dohovoru, poskytnúť usmernenia o osvedčených postupoch a vypracovať odporúčania smerujúce k ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva. Okrem toho výbor hodnotí nominácie predložené zmluvnými štátmi na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Kandidátom, ktorý by mal v tejto agende zastupovať Slovenskú republiku, je člen slovenskej delegácie v Kórei, Juraj Hamar. Členské štáty sa do výboru volia každé 4 roky.

Aktuálny zoznam krajín vo výbore nájdete tu: https://ich.unesco.org/en/12com

V zozname UNESCO figurujú doposiaľ 4 slovenské prvky: Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba (2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015) a spoločne s Českou Republikou Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016).

Autor: (mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
28.11.2018
Modrotlač zapísali do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO
O šiestom zápise Slovenska v prestížnom zozname rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Modrotlač a jej tradícia bola predložená na zápis v rámci spoločnej nominácie s Rakúskom, Českom, Nemeckom, Maďarskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %