Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.08.2019 11:20

Horehronské cyklodreziny prvý krát na Slovensku


Ilustračná snímka región Horehronie


Na úzkokoľajovej trati medzi obcami Hronec a Čierny Balog, kde premávala známa parná Čiernohronská železnička vznikol ďalší unikát. Už od piatku 23. augusta sa domáci aj turisti budú môcť po prvý krát na Slovensku bicyklovať aj po koľajniciach.


Trať medzi stanicou Hronec a Čierny Balog, ktorá sa aktuálne z dôvodu zlého technického stavu koľajníc nemôže využívať na prepravu Čiernohronskou lesnou železničkou našla svoje nové, jedinečné využitie.

Región Horehronie je známy ako bike a e-bike región, pretože jeho územím vedie krásnych viac ako 1400 km legálnych značených cyklotrás a patrí tak medzi vyhľadávané cykloturistické horské destinácie na Slovensku. Od 23. augusta pribudne v regióne ďalšia cyklistická atrakcia - Horehronské cyklodreziny. Cyklodrezina je ľahké koľajové vozidlo, ktoré je poháňané silou svalov na princípe bicyklovania.

V minulosti veľmi obľúbená trať Čiernohronskej železničky vedúca krasovým územím popri meandroch Hrončianskej doliny bude opäť prístupná verejnosti aj keď v trochu inej podobe. Zážitková jazda cyklodrezinou z hutníckej obce Hronec s prvým liatinovým mostom v Uhorsku až na Šánske v Čiernom Balogu bude opäť veľkým zážitkom.

„Aktuálne sú na trati dostupné dve šliapacie dreziny, ktoré máme zapožičané z poľskej Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej. Na drezine môžu pedáľovať dve osoby naraz a zároveň sa v zadnej časti môžu viesť ďalšie dve až tri osoby. Sme nesmierne hrdí, že sme do regiónu dokázali priniesť atrakciu ako prví na Slovensku“ uviedol Ing. Aleš Bílek, riaditeľ Čiernohronskej železničky.

Trať medzi Chvatimechom a Čiernym Balogom ma obrovský potenciál a aktuálne je snaha o realizáciu projektu „Revitalizácie Čiernohronskej doliny“ , ktorá nebude slúžiť len pre turistov a cestovný ruch, ale prispeje taktiež k ekologickej preprave a začleneniu do integrovaného dopravného systému.

„Sme veľmi radi, že v regióne pribudla nová atrakcia, ktorá je pre náš región veľmi výstižná, keďže Horehronie sa prezentuje nielen ako bike a e-bike región, ale taktiež ako región historických vlakov, aj vďaka známej Čiernohronskej železničke, či historickému Horehronskému expresu. Zážitkovú jazdu cyklodrezinou si záujemcovia môžu objednať na webovej stránke regiónu Horehronie www.cyklo.horehronie.sk“

Autor: (ts-región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2019
V kraji už jazdí Horehronský expres
Prvá jazda Horehronského expresu sa uskutočnila za účasti župana Jána Luntera v piatok, 31. mája 2019. Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.
viac
24.08.2020
Memoriál Stopami ukrývaných detí pripomenie príbeh cesty za slobodou
Občianske združenie Post Bellum pripravilo po vzore memoriálu Vrba – Wetzler týždňové podujatie pripomínajúce príbeh Pavla Eliho Vaga, jeho staršej sestry Ester a ďalšej rodiny, ktorí počas druhej svetovej vojny unikli pred transportom do koncentračného tábora.
viac
07.08.2021
Prvý ročník pretekov na Horehronských cyklodrezinách v Hronci
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Horehronie včera zahájila 1. ročník pretekov na horehronských cyklodrezinách v obci Hronec. V symbolickom športovom derby si medzi sebou zmerali sily jednotlivé súťažné tímy, ktoré dupli do pedálov naprieč Hrončianskou dolinou.
viac
05.04.2022
Cyklochodník povedie cez Čierny Balog, už sa začalo s jeho výstavbou
Brezňania sa pripoja na cyklochodník na Čiernom Balogu, začali s jeho výstavbou na sídlisku Mazorníkovo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %