Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.08.2019 11:25

Hontianska paráda opäť oživí zabudnuté zvyky obce a regiónu


Ilustračná snímka, zdroj: obec Hrušov


Neľahký život remeselníckeho ľudu z regiónu Hont, ale najmä jeho jedinečné kultúrne bohatstvo a už takmer zabudnuté zvyky, ožijú v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš. V dňoch 16. – 17. augusta sa tam uskutoční 24. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda.


"Festival patrí k vrcholom podujatí prezentujúcich nielen samotnú obec, ale aj celý región Hont. Program je tematicky rozdelený do piatich blokov - život na hrušovských lazoch, remeselníctvo, ochutnávka tradičných jedál v sprievode ľudovej hudby, výstavy a kultúrne vystúpenia v amfiteátri," uviedla pre TASR pracovníčka Obecného úradu v Hrušove Mária Augustíniová.       

Aktuálny ročník festivalu poteší návštevníkov ukážkami ručnej žatvy na lazoch, mlátenia obilia, pálenia drevného uhlia a kresania dreva a kameňa, ale aj výroby a pečenia domáceho chleba či lepníkov v tradičných kamenných peciach. Milovníci techniky by si nemali nechať ujsť výstavu historických traktorov a mláťačiek zo vzácnej zbierky zberateľov z obce. Svoju zručnosť prídu na Hontiansku parádu ukázať talentovaní remeselníci nielen z tamojšieho regiónu, ale aj z ostatných kútov Slovenska. Šikovní majstri si pre návštevníkov pripravili ukážky kováčskeho a tesárskeho umenia, nebude však chýbať ani remeselnícky kútik pre deti či výstava krojov a ľudových odevov.       

Podujatie, ktoré je vhodné nielen pre milovníkov folklóru, ale aj pre rodiny s deťmi, ponúkne ochutnávku miestnych špecialít priamo v obci v hontianskych dvoroch. Festival počas dvoch dní priblíži dobové zvyklosti pri príprave miestnych jedál, ale aj jedál z iných slovenských regiónov. Súčasťou gastronomickej ponuky bude aj Veľkokrtíšska vínna cesta, pri ktorej bude možnosť ochutnať to najlepšie z hrušovských viníc.       

Centrom kultúry a folklóru bude aj tento rok prírodný amfiteáter. Svoje 40. jubileum tam bude oslavovať miestna detská folklórna skupina Ragačinka, ktorá vychováva ďalších hrušovských folkloristov. Divákom sa okrem slovenských folkloristov predstavia aj zahraničné súbory Klasa zo Srbska, Cerovina z Rumunska či ruský folklórny kolektív Voľnij Don.

Hontianska paráda 2019 sa uskutoční s finančnou podporou Fondu na podporu umenia, Banskobystrického samosprávneho kraja a programu Interreg V-A Program spolupráce Slovenská republika – Maďarsko 2014-2020.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
11.07.2018
Cezhraničný projekt pomôže zlepšiť zázemie Hontianskej parády
Úpravu jedného z ľudových domov, obnovu vstupu do amfiteátra či rekonštrukciu šatní kultúrneho domu - to všetko má obec Hrušov (okres Veľký Krtíš) zahrnuté vo svojom pláne, ktorý je súčasťou slovensko-maďarského cezhraničného projektu Palóc – Hont – Podpoľanie.
viac
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %