Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.04.2016 06:42

Hlohovecké Vlčie hory – problémy so skládkou odpadu pokračujú


Odobrané vzorky zo skládky zistili prítomnosť nebezpečných látok. Zdroj foto: Shutterstock.com


Hlohovecká skládka odpadu Vlčie hory, o ktorej sme vás pred časom informovali, sa zmieta v ďalších problémoch.


Po trestnom oznámení, ktoré podala na neznámeho páchateľa v súvislosti so skládkou enviromentálna organizácia Greenpeace, vydal dňa 24. marca 2016 svoje stanovisko aj Okresný úrad v Trnave, presnejšie odbor starostlivosti o životné prostredie.

V ňom sa uvádza, že prevádzkovateľovi tejto skládky, spoločnosti Plastic People, s.r.o., sa zakazuje činnosť, ktorá súvisí s prevádzkovaním zariadenia na nakladanie s odpadmi. Toto rozhodnutie platí až do odstránenia závady (odstránenie nebezpečného odpadu) a bolo odôvodnené faktom, že nedochádza k plneniu povinností, ktoré sú stanovené zákonom. V dôsledku toho by mohlo byť ohrozené životné prostredie. Podľa informácií TASR a vyjadrenia Okresného úradu v Trnave si prevádzkovateľ skládky zatiaľ toto rozhodnutie neprebral, čo ho však neoprávňuje pokračovať v takejto prevádzke. ,,Skládkovanie tuhého komunálneho odpadu majú zakázané od Slovenskej inšpekcie životného prostredia. A k 31. marcu im aj tak povolenie na skládku nebezpečného odpadu skončilo," vyjadril sa pre TASR Rudolf Kormúth, ktorý je vedúcim Odboru starostlivosti o životné prostredie v Trnave. Pre obnovenie činnosti bude nutné podať novú žiadosť. Zákaz, ktorý vydal Odbor starostlivosti o životné prostredie, sa však netýka prevádzky zberného dvora a kompostárne, na ktoré má spoločnosť aj naďalej platné povolenie.

Hlohovecká skládka odpadu je problémová už niekoľko rokov. Ešte v novembri v roku 2015 boli z tejto skládky odobrané vzorky, ktoré priniesli znepokujúce výsledky. Tie poukázali na obsah 15 znečisťujúcich látok a prítomnosť nebezpečných zakázaných látok vo vysokých množstvách. Aj na základe týchto výsledkov mesto Hlohovec odpad na skládku nevyváža a rozhodlo sa podpísať dohodu so zvozovou spoločnosťou .A.S.A., ktorá sa stará o odvoz odpadu.

Autor: SZ


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Mesto Nitra žiada o dotáciu na likvidáciu čiernych skládok v mestských častiach
Mesto Nitra podalo v polovici júla tohto roka žiadosť na Environmentálny fond o poskytnutie dotácie na likvidáciu čiernych skládok. Ak bude mesto úspešné, môže v rámci projektu Sanácia nelegálnych skládok odpadu v meste Nitra získať z Recyklačného fondu subvenciu vo výške 58 132 eur.
viac
07.06.2018
Skládka Vlčie hory má problém s nelegálne ukladaným odpadom
Na skládke odpadu Vlčie hory pri Hlohovci polícia zistila ukladanie bežného i nebezpečného odpadu napriek tomu, že táto bola uzatvorená už v roku 2016. Polícia spolu s inšpekciou životného prostredia a Okresným úradom v Hlohovci v lokalite zasahovala od začiatku týždňa a zaisťovala dôkazy.
viac
04.08.2018
Trnavský župan dáva trestné oznámenie
Trnavský samosprávny kraj, vzhľadom na medializované informácie, preveril situáciu súvisiacu s pôsobením falošného lekára v Dunajskej Strede. Tento človek neprevádzkuje zdravotnícke zariadenie, na ktoré by mu samosprávny kraj, podľa platnej legislatívy, vydal povolenie na prevádzkovanie.
viac
18.06.2021
J. Viskupič podal na GP SR trestné oznámenie na Čistý deň
Trestné oznámenie na neziskovú organizáciu Čistý deň podal v piatok na Generálnej prokuratúre (GP) SR predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %