Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.07.2018 08:25

Hlavné mesto spustiloprojekt komplexnej starostlivosti o dreviny v Bratislave


Ilustračná snímka mmb


Hlavné mesto v rámci zabezpečenia komplexnej starostlivosti o dreviny spustilo pilotný projekt bezpečnostných orezov stromov v mestských častiach Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov.


Začalo sa s orezmi pri petržalskom Chorvátskom ramene, kde zasahovali konáre do chodníka a ohrozovali chodcov. Projekt bude realizovaný do konca septembra, pričom celkové náklady budú vyčíslené po ukončení prác.

„Bratislava je zeleným mestom a musí to tak zostať. Hlavné mesto preto vyvíja množstvo aktivít, najnovšou je systém komplexnej starostlivosti o dreviny. Spočíva v preventívnych orezoch. ktoré sú bezpečnostné, redukčné a zdravotné. Vďaka tomuto projektuošetrímeviac ako 2 500 drevín v priebehu 2 mesiacov, čím prispejeme k bezpečnosti a estetizácii v našom meste,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Orezy sa vykonávajú vysokozdvižnými plošinami a stromolezcami. V prvej fáze projektu sa zabezpečí komplexná starostlivosť v MČ Petržalka a MČ Staré mesto, v druhej časti pilotného projektu to bude MČ Ružinov a MČ Nové mesto. Postupovať sa bude systematicky tak, aby sa v čo najkratšom čase ošetrilo čo najviac drevín. Po vykonaní prác bude v týchto lokalitách potrebné vykonávať údržbu drevín len príležitostne, prípadne pri kalamitných situáciách a haváriách. Ďalší predpokladaný orez stromov v daných lokalitách odhadujeme po 5 rokoch.

Kritériami na výber lokalít v Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke boli množstvo evidovaných podnetov a sťažností obyvateľov na danom území, rozloha a odhadovaný počet drevín, spojitosť plôch vo vlastníctve a v priamej správe hlavného mesta na stabilizovanom území s prevládajúcou funkciou bývania hromadnej bytovej výstavby.

Po vyhodnotení pilotného projektu komplexnej starostlivosti o dreviny budú navrhnuté nové lokality v ďalších mestských častiach Bratislavy. V prípade tohto projektu ide o iniciatívu mesta s cieľom vypracovať do budúcna koncepciu a harmonogram starostlivosti o dreviny na celom území Bratislavy

Systém komplexnej starostlivosti o dreviny zahŕňakomplexné opatrenia pre všetky dreviny vo vybraných územiach:

- zdravotný orez drevín

- bezpečnostný orez drevín

- redukčný orez drevín

- odstránenie suchých drevín

- odstránenie inváznych drevín

 

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2020
Projekt Game On! má zvýšiť povedomie mladých o klimatickej zmene
Zvýšenie povedomia mladých ľudí o klimatickej zmene a ich motivovanie k zmene životného štýlu je cieľom projektu "Game on! - V hre je naša budúcnosť. Zastavme zmenu klímy!".
viac
26.10.2020
Z bratislavskej zoo previezli samicu zubra do bulharského pohoria Rodopy
Samica zubra európskeho z bratislavskej zoologickej záhrady sa pridala k voľne žijúcim zubrom v rezervácii v bulharskom pohorí Rodopy.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %