Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2018 10:00

Hlasujte za slovenskú jabloň v prestížnej európskej ankete


Slovensko reprezentuje v ankete Európsky strom roka 120-ročná jabloň z Bošáce.


Do 8. ročníka prestížnej ankety Európsky strom roka sa zapojilo 13 krajín. Počas mesiaca február môžu ľudia hlasovať za svojho favorita na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Slovensko v nej zastupuje jabloň z Bošáce, víťazka slovenskej ankety Strom roka 2017.


Európsky strom roka poukazuje na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť ho. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. So svojimi príbehmi v ankete súťažia v tomto ročníku okrem Slovenska aj stromy z  Belgicka, Bulharska, Chorvátskej republiky, Českej republiky, Litvy, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruskej federácie, Spojeného kráľovstva a Španielska.

Medzi výnimočné stromy v tomto ročníku patrí najväčší korkový dub na svete, ktorý je zapísaný aj v Guinnessovej knihy rekordov, zriedkavá regionálna odroda našej slovenskej jablone, unikátny symbol skautského hnutia v Spojenom kráľovstve, ale i stromy, ktoré prežili záplavy, choroby, požiare a iné hrozby.

Slovensko reprezentuje v ankete Európsky strom roka 120-ročná jabloň z Bošáce. „Prastará jabloň je pamiatkou na dávnych ovocinárov, ktorých stromy rastú a rodia ovocie aj po viac ako sto rokoch. Ide o málo známu, vzácnu a dnes takmer zabudnutú regionálnu odrodu. Strom je dnes krásnym torzom, ale napriek poškodeniu má udivujúcu vnútornú vitalitu, na jar vždy bohato kvitne, na jeseň poskytuje nevšedne bohatú úrodu jabĺk, ktoré pri dobrom uskladnení vydržia až do ďalšieho leta. Keď usadneme do jej tieňa, môžeme sa od nej učiť, ako sa nevzdávať a čeliť životným príkoriam,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

 Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha počas celého februára 2018 na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je aj Nadácia Ekopolis.

Viac informácií o ankete Európsky strom roku: www.treeoftheyear.org

Fotografie a logá na stiahnutie: www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Media.aspx

 Kontakty:

Milan Hronec, koordinátor ankety Strom roka na Slovensku,

Nadácia Ekopolis,

hronec@ekopolis.sk,

048 / 470 10 95, 
0911 452 457.

Autor: Nadácia Ekopolis


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2017
Hlasujte za Strom roka 2017
Do konca septembra 2017 môžu záujemcovia poslať hlas jednému z dvanástich stromov – finalistov ankety Strom roka a podporiť tak jeho ošetrenie.
viac
26.10.2017
Jabloň z Bošáce je slovenský strom tohto roka
Stromom roka 2017 sa stala 13 metrov vysoká 120-ročná jabloň domáca z Bošáce. Zároveň bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka vo februári 2018.
viac
08.02.2018
V konkurencii skvostov z 13 krajín zabojuje aj 120 ročna bošácka jabloň
Získať titul Európsky strom roka 2018 sa počas februára pokúsi 13 stromov z 13 krajín európskeho kontinentu. Slovensko v prestížnej ankete, ktorá tento rok vstúpila do 8. ročníka a každoročne sa do nej zapojí viac ako 200 tis. hlasujúcich, reprezentuje výnimočný strom z obce Bošáca.
viac
22.02.2018
Európsky strom roka – posledná možnosť zahlasovať za slovenskú jabloň
Takmer 150 000 ľudí z celej Európy už hlasovalo za svoj obľúbený strom v ankete Európsky strom roka. Hlasovanie prebieha už len do konca februára, pričom posledný týždeň je počet získaných hlasov a poradie stromov tajné. Slovenská jabloň sa momentálne nachádza na 9. mieste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %