Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.09.2017 07:53

Históriu hrnčiarstva si pripomenú aj výpalom keramiky v poľnej peci


Pozdišovská keramika.


Obec Pozdišovce v spolupráci so Zemplínskym múzeom (ZM) v Michalovciach organizuje už po druhý raz trojdňové (22. až 24. 9.) podujatie Harčarske dni.


Venované budú spomienke na kedysi samozrejmú súčasť každodenného života tunajších obyvateľov – hrnčiarstvo, ktoré je dnes už súčasťou kultúrneho dedičstva zemplínskeho regiónu.       

"Vdýchne sa život hline i hrnčiarstvu spôsobom, akým toto remeslo vykonávali naši dedovia a pradedovia. Ústredným motívom tohtoročného podujatia je 70. výročie od začatia používania vzoru karička, ktorého zrod sa spája so založením hrnčiarskeho družstva a s hľadaním nového sortimentu a tváre výrobkov tak, aby sa prispôsobili modernej dobe," informovala o tom Milica Tomková zo ZM.       

Toto jubileum oslávia výpalom keramiky v tradičnej poľnej peci, tzv. kochu. "Glazovanie, nakladanie pece a výpal sú naplánované na piatok. Súčasťou programu prvého dňa budú aj obľúbené tematicky spracované Špacirki po okolici," uviedla Tomková s tým, že ich tvorcovia upriamia pozornosť návštevníkov na zaujímavosti obce. Po zotmení sa pod holým nebom premietne dokument z hrnčiarskeho prostredia.       

"V sobotu sa na obecnom úrade predstaví a zúčastnených aktívne zapojí Hrnčiarstvo odinakiaľ  - konkrétne z obce Beluj v okrese Banská Štiavnica," spomenula Tomková. Nedeľa sa zas bude niesť v kultúrno-zábavnom duchu. Pripravení sú nielen rôzni iní remeselníci, ale aj tvorivé hrnčiarske dielne, folklór a Kladzanské ľudové divadlo. "Vyvrcholením celého podujatia bude vykladanie pece," upozornila s tým, že piatkový a nedeľný program sa uskutoční v priestoroch záhrady domu číslo 47. Podrobný program nájdu záujemcovia aj na webovej stránke www.hlinodraha.sk.       

História hrnčiarstva v Pozdišovciach sa datuje od roku 1416. Tunajšia keramika je typická tmavým podkladom a karičkovým vzorom. Ten je ale relatívne nový, privezený do obce v roku 1947 profesorkou Júliou Horovou. Ľudoví hrnčiari vyrábajúci dovtedy keramiku vo svojich domácnostiach používali najčastejšie rastlinné motívy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Históriu hrnčiarstva približujú v múzeu desiatky vzácnych predmetov
Už desať rokov zbierajú zamestnanci Obecného úradu v Sušanoch v okrese Poltár artefakty, spojené s tamojšou históriou hrnčiarstva. Úžitková aj ozdobná keramika, niekedy aj viac ako sto rokov stará, tvorí dnes podstatnú časť obecného múzea.
viac
04.09.2017
Radvanský jarmok v znamení významného jubilea a návratu k tradíciám
Už cez nasledujúci víkend sa Banskobystričania i návštevníci dočkajú jedného z najočakávanejších a najnavštevovanejších podujatí Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
25.08.2020
Na niekdajšiu tradíciu kachliarstva nadviaže nový festival remesiel
Bojnice boli v minulosti známe kachliarskym a hrnčiarskym remeslom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %