Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.09.2017 02:50

Historický pavilón v žiarskom Parku Štefana Moysesa rekonštruujú


Park Štefana Moysesa sa rozprestiera pri vstupe do Žiaru nad Hronom.


Historický pavilón nachádzajúci sa v žiarskom Parku Štefana Moysesa dostane nový vzhľad. V týchto dňoch prebiehajú na objekte rekonštrukčné práce.


Mestu sa na rekonštrukciu pavilóna podarilo získať dotáciu vo výške 20 000 eur z ministerstva kultúry. Celková obnova ho vyjde na približne 25 700 eur. Podľa hovorcu mesta Martina Baláža bude opravená fasáda a ďalšie prvky v interiéri, osadené budú okná a nové vstupné dvere. Urobia sa aj terénne úpravy v okolí budovy a spevnia sa plochy.       

Pavilón, ktorý miestni zvyknú nazývať aj kaplnkou, nikdy nebol sakrálnou budovou. Objekt bol súčasťou parku biskupského kaštieľa. Postavený bol v barokom štýle pravdepodobne pri rekonštrukcii kaštieľa koncom 18. storočia. V 19. storočí ho zrekonštruovali v neogotickom štýle.       

"Cieľom rekonštrukcie je urobiť vernú kópiu toho, ako altánok vyzeral v 19. storočí a ktorý používali tunajší biskupi ako odpočinkové miesto," dodal Baláž s tým, že po dokončení ho chcú využívať na malé kultúrne podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2018
V kaštieli sa uskutoční premiérový historický festival
V Jablonici v okrese Senica sa v priestoroch kaštieľa, ktorý sa v súčasnosti rekonštruuje, uskutoční 1. ročník historického festivalu. TASR informoval spoluorganizátor podujatia Martin Oravec.
viac
22.03.2019
V rámci rekonštrukcie osadili zvon z 18. storočia do zvonice kaplnky
V súvislosti s prácami zameranými na zvýšenie kapacity domova seniorov v Šamoríne vstúpila renovácia kaplnky pri tomto zariadení do tretej fázy, v zmysle ktorej majú byť odborne zrenovovaný mobiliár a interiérové dekoračné prvky. Momentálne bol zreštaurovaný a osadený zvon z 18. storočia do zvonice.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
16.07.2022
Rekonštrukcia jazierka v historickom parku v centre Levíc
V polovici júla sa ukončila rekonštrukcia pôvodného jazierka v historickej časti mestského parku v Leviciach. Sfunkčnenie jazierka bolo prvou etapou plánovanej rozsiahlej rekonštrukcie parku, ktorej súčasťou by mala byť v budúcnosti aj revitalizácie zelene a nový mobiliár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %