Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.07.2018 04:40

Historický barokový deň bude venovaný rodákovi A. Grasalkovičovi


Kaštieľ v Mojmírovciach, ilustračná snímka YouTube


Kaštieľ v Mojmírovciach v okrese Nitra aj priľahlý park sa opäť vrátia v čase a otvoria svoje brány pre panstvo z dvora Márie Terézie. Historický barokový deň v sobotu 11. augusta bude venovaný rodákovi z Mojmíroviec Antonovi Grasalkovičovi, významnému podporovateľovi barokového umenia v Uhorsku.


Dobový program sa začne popoludní historickým sprievodom kráľovského dvora obcou. Hudobnú zložku podujatia zastreší Komorný súbor ZOE. "Návštevníci budú môcť spoznať historické hudobné nástroje a piesne v podaní miestneho hudobného zoskupenia Musicantica Slovaca. Historické divadelné etudy od stredoveku až po obdobie Márie Terézie, módna prehliadka či ukážky streľby z dobových zbraní predvedie skupina historického šermu Bojník," informovala Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.       

Návštevníci budú môcť pobudnúť v dobovom tábore s aktivitami vojenského života vďaka skupine historického šermu Bandérium, ktorá oživí históriu aj prostredníctvom vystúpenia Valdštejn. Pre malých návštevníkov je pripravené bábkové divadlo Ivan Gontko Tyjatr s predstavením Don Šajn. V uličke historických remesiel budú môcť návštevníci obdivovať krásu tradičných remesiel, medzi nimi maľovanie na sklo, brašnárstvo, drôtikovanie či výrobu keramiky. Neodmysliteľnou súčasťou podujatia bude baroková hostina a kaviareň v parku kaštieľa.       

Súčasťou barokového dňa sú i prehliadky Kostola sv. Ladislava so sprievodcom s možnosťou výstupu na vežu či prehliadky expozícií neďalekého Regionálneho múzea Mojmírovce. Najmenší, ale aj dospelí hostia si budú môcť vyskúšať lukostreľbu, povoziť sa na koči či zabaviť sa pri detských retro hrách.     

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
Tradičné Galantské trhy sa ponesú v znamení jedla, kultúry a atrakcií
Na tohtoročné Galantské trhy, ktoré sa budú konať 11. až 13. augusta, sa prihlásilo vyše 230 záujemcov o predaj.
viac
29.09.2017
V Trebišove spoznávali krásy historického parku
Mesto Trebišov sa zapojilo do tohoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) komentovanou prehliadkou historického parku a v ňom nachádzajúcich sa pamätihodností mesta Trebišov.
viac
10.06.2019
Trojica podujatí prilákala tisíce návštevníkov
Deň detí, Malacká šošovica a Malacký piknik ovládli 1. jún v Malackách. Pestrý program a letné počasie prilákalo do Zámockého parku tisíce návštevníkov z mesta i okolia. Spojenie troch skvelých podujatí, ktoré je výsledkom spolupráce viacerých mestských organizácií, sa ukázalo ako výborný nápad.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %