Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.02.2017 11:17

Historickú zvonicu na Veľkom Bysterci čaká revitalizácia


Verejnosť sa do projektu revitalizácie môže zapojiť formou predloženia svojich predstáv a nápadov.


Historickú zvonicu a jej blízke okolie na sídlisku Veľký Bysterec v Dolnom Kubíne čaká v blízkej budúcnosti revitalizácia. S myšlienkou obnovy sa na radnicu obrátili poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva, zástupcovia evanjelickej cirkvi aj obyvatelia.


Mesto sa otázkou rekonštrukcie historickej zvonice a studne začalo zaoberať ešte na konci uplynulého roka. "Na rokovanie na mestskom úrade sme pozvali pracovnú skupinu, ktorej úlohou bolo zanalyzovať rôzne možnosti revitalizácie, teda rozsah, financovanie projektu a podobne. Následne sa pracovná skupina stretla opäť koncom januára a navrhla zapojiť do zámeru projektu aj samotných občanov mesta," informoval zástupca primátora mesta Dolný Kubín Jozef Šimek.      

Verejnosť sa do projektu môže zapojiť formou predloženia svojich predstáv a nápadov. Námety využitia priestoru okolia zvonice a studne by sa mali držať hlavnej myšlienky, a to je prepojenie histórie so súčasnosťou. "Po vyhotovení konkrétneho zámeru bude ďalším krokom vypracovanie architektonicko-urbanistickej štúdie. Až na základe vypracovanej štúdie bude možné vyhodnotiť rozsah prác, potrebných na celkovú revitalizáciu zvonice a jej bezprostredného okolia a s tým súvisiace financovanie celého projektu," doplnil.      

Podľa informácií z oficiálnej internetovej stránky mesta by v priestore mohli pribudnúť lavičky, interaktívne informačné tabule a dobové fotografie. Zvonica by mohla taktiež vytvárať voľnú wifi sieť. "V posledných desaťročiach neprebehla významnejšia rekonštrukcia tohto objektu, okrem jeho vymaľovania. Zvonica je však v pomerne dobrom technickom stave," skonštatoval Šimek.      

Zvonica spoločne so studňou na Bystereckej ulici sú poslednou historickou pamiatkou na bývalú obec Veľký Bysterec. Tá sa ešte v polovici minulého storočia stala súčasťou Dolného Kubína. Zvonica je majetkom evanjelickej cirkvi, jej bezprostredné okolie majetkom mesta. Radnica prevzala nad celým projektom záštitu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
13.07.2021
Projekt Agátka na Družbe počíta s 280-metrovým umelým potokom
Mesto Trnava sa chystá na ďalšiu z revitalizácií vnútroblokov, v rámci ktorej modernizuje sídliskové priestory postupne vo všetkých obytných štvrtiach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %