Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.09.2016 12:20

Handlová ide rekonštruovať mestské komunikácie za viac ako 2,8 milióna eur


Ilustračná snímka: (int.).


Na viac ako 2,8 milióna eur vyčíslila handlovská samospráva celkovú investíciu do postupnej rekonštrukcie mestských komunikácií a chodníkov na území Handlovej.


S jej realizáciou chce začať budúci rok a dokončiť ju v roku 2019, pričom na financovanie svojho zámeru si zoberie aj úver vo výške milión eur. Prijatie úveru ako i zámer samosprávy jednomyseľne schválili handlovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok (29. 9.).      

Ešte v roku 2010 zrealizovala handlovská samospráva pasportizáciu mestských komunikácií a chodníkov. Z nej vyplynulo, že na celkovú rekonštrukciu by potrebovala asi 20 miliónov eur. "Keďže 20 miliónov eur sú tri ročné rozpočty mesta Handlová, z pasportizácie sme si vybrali cez stavebný odbor prvé najhoršie úseky ciest. Dali sme ich do menného zoznamu, ktorý mestskí poslanci pripomienkovali do konca apríla. Materiál sme spracovali a v auguste ho predstavili poslancom, pričom z neho vzišlo, že chceme rekonštruovať cesty asi za tri milióny eur," načrtol genézu zámeru primátor Handlovej Rudolf Podoba.      

Mestské komunikácie pre motorové vozidlá a peších na celom území Handlovej vrátane prímestských častí má v pláne rekonštruovať mesto etapovito, pričom v prípade ciest ide o rekonštrukciu o dĺžke sedem kilometrov a rozlohe 32 000 štvorcových metrov (m2). Predpokladané náklady tu predstavujú 2 576 000 eur. V prípade chodníkov ide o dĺžku celkovo 3,4 kilometra a rozlohu 5000 m2. Náklady sú tu zhruba vo výške 240 000 eur.      

Z celkového objemu prác na rekonštrukciu komunikácií vo výške 2 809 250 eur bude komerčný úver predstavovať jeden milión eur, mesto počas troch po sebe idúcich rozpočtových rokov vygeneruje z vlastných  príjmov zdroje v rovnakej výške a zvyšnú sumu do celkových rozpočtovaných nákladov plánuje usporiť v procese verejného obstarávania.      

"Ja som veľmi rád, že sme urobili tento krok a využili sme priestor, ktorý je priaznivý aj z hľadiska úverových rámcov, ktoré bankové subjekty ponúkajú. Druhá vec je, ale aj náš veľký záväzok, že vygenerujeme jeden milión eur v priebehu troch rokov, ktorý pôjde práve na túto investičnú akciu," poznamenal Podoba.      

Priblížil, že samospráva si zobrala poradcu na to, aby si stanovila podmienky verejného obstarávania, keďže chce odsúťažiť do konca roka všetky akcie. "Následne zostavíme harmonogram, v ktorom roku urobíme aké ulice. To je prvá úloha, ktorá nás čaká a druhá úloha je dorokovať s bankovými subjektmi záväznú ponuku a podpísať úver," avizoval.      

Verejné obstarávania chce radnica podľa handlovského primátora vyhlásiť do konca októbra na všetky investičné akcie a ak jej budú "priať hviezdy", vyhodnotila by ich do konca novembra, pričom s prvými prácami by v prípade priaznivého počasia začala už na konci tohto roka.      

Celkový dlh mesta by mal po prijatí úveru predstavovať 38,5 % bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. Keďže chce mesto úver zobrať až v budúcom roku, ide podľa hlavnej kontrolórky Handlovej Dany Bedušovej len o orientačný prepočet.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
V Handlovej finišujú s rekonštrukciou komunikácií
V Handlovej finišujú s projektom väčšej rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov vo viacerých častiach mesta. Samospráva zároveň investovala financie aj do opravy parkovísk. Celá investícia ju vyšla na takmer 1,5 milióna eur.
viac
30.09.2020
Myjava vypísala VO na komunálne služby takmer za 17 miliónov eur
Mesto Myjava vypísalo verejné obstarávanie (VO) na komunálne služby v meste. Celková odhadovaná hodnota je vyčíslená na 16 976 207 eur. Vyplýva to z údajov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %