Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.06.2016 06:33

Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu


Sídlo mestskej spoločnosti Hater.


Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.


Radnica na túto investičnú akciu dostala financie z Environmentálneho fondu.      

"Z Environmentálneho fondu sme dostali dotáciu vo výške 180 000 eur, z ktorej sa bude hradiť nákup vozidla na zber a separáciu odpadu. Tento automobil by mal rozšíriť mobilný park našej mestskej spoločnosti Hater, ktorá bude prostredníctvom vozidla zabezpečovať aj čistenie mesta a veľkých plôch v meste," uviedol Martin Podoba z referátu regionálneho rozvoja a strategického plánovania Mestského úradu v Handlovej.       

Vyčíslil, že hodnota automobilu predstavuje odhadom 200 000 až 230 000 eur, čiže mesto sa bude na jeho kúpe spolupodieľať svojimi financiami. Mesto na jeho dodávateľa vyhlási verejnú súťaž.       

So zberom, likvidáciou a separovaním odpadu súvisí aj ďalší projekt mesta, na ktorý žiada prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Ako pripomenul Podoba, jeho zámerom je postaviť v banskom meste kompostáreň. "Tá by mala byť rozdelená na dve časti, jednou je stavebná časť a druhou je technická. V stavebnej časti pôjde o vybudovanie samotnej kompostárne a v druhej o nákup techniky a vozidiel," spresnil.       

Radnica má ambíciu investíciu financovať z výzvy, ktorá sa dotýka predchádzania vzniku odpadov a vyhlásilo ju Ministerstvo životného prostredia SR. Predpokladané náklady na investíciu odhadla na 908 040 eur, na financovaní projektu by sa mala podieľať sumou 45 402 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
O peniaze na likvidáciu čiernych skládok má záujem takmer 500 samospráv
Peniaze na likvidáciu čiernych skládok chce získať 491 samospráv. Envirorezort na tento účel vyčlenil sedem miliónov eur, dotácie prerozdelí Environmentálny fond.
viac
02.09.2016
Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne
Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %