Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.05.2018 08:30

Gymnázium zrekonštruujú za viac ako milión eur


Ilustračná snímka


Viac ako polstoročie stará budova Gymnázia v Partizánskom sa dočká kompletnej rekonštrukcie za viac ako milión eur. Financie na tento účel získa Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ školy z fondov Európskej únie, informoval Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov


"Gymnázium tento rok oslavuje 65. výročie založenia a pod jeho vzhľad sa podpísal zub času. Doteraz škola prešla len menšími rekonštrukciami, ako je oprava elektroinštalácie na druhom poschodí či oprava sociálnych zariadení," spomenul riaditeľ školy Vladimír Karásek.       

Nenávratný finančný príspevok (NFP) na projekt zníženia energetickej náročnosti Gymnázia v Partizánskom vo výške viac ako 1.170.000 eur schválil TSK riadiaci orgán v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Rekonštrukciu školy bude TSK spolufinancovať sumou takmer 60.000 eur.       

"Cieľom projektu je zlepšiť energetickú úsporu školy prostredníctvom kompletného zateplenia budovy, osadenia plastových okien namiesto drevených a výmeny starých vchodových dverí za hliníkové. Zateplenia a novej strešnej krytiny sa dočká aj strecha školy. Súčasťou obnovy striech bude aj nový odkvapový systém," načrtla vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková.       

V rámci stavebných prác bude podľa nej nainštalované vetranie so spätným získavaním tepla v učebniach a telocvični či inštalácia tepelného čerpadla na ohrev na účely telocvične, kde sa zároveň vymenia všetky svetlá za nové s technológiou LED.       

Prah vynovenej a modernejšej školy by mohli študenti Gymnázia v Partizánskom prekročiť v budúcom roku. "Verejné obstarávanie sme vyhlásili spoločne s predložením žiadosti o NFP. Ak Slovenská inovačná a energetická agentúra schváli verejné obstarávanie, bude podpísaná zmluva o dielo a v škole sa začnú stavebné práce," doplnila Lamačková.       

TSK za posledné štyri roky do partizánskeho gymnázia investoval približne 400.000 eur. V škole boli zrekonštruované rozvody elektroinštalácie, hygienické zariadenia či zmodernizované prírodovedné laboratóriá. "Po plánovanej rekonštrukcii školy sa z gymnázia stane energeticky šetrná škola s tepelnými čerpadlami a využívaním princípu rekuperácie v jednotlivých učebniach, čím by sa podarilo dosiahnuť maximálne úspory energií a prevádzkových nákladov," dodal Plánek.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2018
Gymnázium v Partizánskom oslavuje 65. narodeniny
K jubileu dostane darček v podobe kompletnej rekonštrukcie. Po púchovskom gymnáziu je Gymnázium v Partizánskom druhou strednou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorá v mesiaci október oslavuje významné výročie.
viac
14.09.2020
Púchovskí gymnazisti sa vzdelávajú aj v novej hvezdárni na streche školy
Študenti krajského Gymnázia v Púchove sa tajom astrofyziky budú priúčať v novovybudovanej hvezdárni v podkrovných priestoroch školy. Vznikla vďaka spolupráci s českým Gymnáziom Valašské Klobouky, s Hvezdárňou a planetáriom M. R. Štefánika v Hlohovci a Slezkou univerzitou v Opave.
viac
01.02.2022
TSK chce za 1,1 milióna eur zrekonštruovať telocvičňu gymnázia v P. Bystrici
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce ako zriaďovateľ za 1,1 milióna eur zrekonštruovať veľkú telocvičňu Gymnázia v Považskej Bystrici. Podanie žiadosti o poskytnutie príspevku z Fondu na podporu športu schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
08.03.2022
Rozsiahla rekonštrukcia župnej školy za viac ako milión eur napreduje
Žiaci Strednej odbornej školy Jána Antonína Baťu v Partizánskom, ale aj široká verejnosť, budú môcť využívať vynovené priestory kuchyne i jedálne už tento rok. Súčasťou veľkej investície je aj rekonštrukcia spoločenských priestorov školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %