Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.02.2019 01:44

Generál Štefánik do konca februára súčasťou vestibulu župného úradu


Súčasťou vernisáže sú aj mince a bankové platidlá zobrazujúce generála M. R. Štefánika.


Od piatka 1. februára 2019 počas celého mesiaca môže verejnosť vďaka unikátnej výstave Generál Štefánik spoznať osobnosť a životný príbeh jedného zo spoluzakladateľov 1. Československej republiky.


Vo vstupných priestoroch trenčianskej župy bola v prvý februárový piatok sprístupnená jedinečná výstava venovaná životu generála M. R. Štefánika. Vernisáž expozície prinášajúcej nový pohľad na Štefánikov život a príbeh otvoril trenčiansky župan Jaroslav Baška.

„Výstava Generál Štefánik je len jednou z aktivít, ktoré budú počas celého roka 2019, keď si pripomíname 100. výročie jeho úmrtia, organizované v Trenčianskom kraji. Chcem preto poďakovať všetkým organizátorom výstavy, ktorá približuje veľmi plodný a aktívny život generála Štefánika. Som rád, že tohtoročné jubilejné celoročné oslavy smrti generála Štefánika, rodáka z nášho kraja, začiatkom mája zavŕši národná spomienka na Mohyle M. R. Štefánika na Bradle,“ uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Výstava je jedným z podujatí župných organizácií pri príležitosti storočnice tragického a náhleho úmrtia brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri Dunaji.

Výstava, ktorá bude návštevníkom a záujemcom k dispozícii do konca februára, vznikla vďaka spolupráci Trenčianskeho múzea v Trenčíne s Nadáciou M. R. Štefánika v Bratislave, Štátnom archívom v Trenčíne a Posádkovým klubom v Trenčíne. „Z archívu múzea sme vytiahli pár vecí, ktoré neboli dlhé roky vystavené, ako napríklad uniformu legionára či legionárske zbrane. Výstava sa rodila pomerne ťažko, po Štefánikovi sa nám zachovalo veľmi málo vecí, zostalo len pár osobných drobností, ktoré sa nachádzajú v hlavných štátnych múzeách. Regionálne múzeá disponujú malým množstvom predmetov súvisiacich so životom Štefánika, preto som rád, že sme sa dokázali spojiť viaceré subjekty a podarilo sa nám priniesť informácie o tejto významnej osobnosti do kraja medzi ľudí,“ objasnil vznik výstavy riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Expozícia pozostáva nielen z banerov, ale aj z mincí či bankových platidiel zobrazujúcich generála Štefánika predstavuje život politika, diplomata, vojenského letca a brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska. Vďaka prehliadke vystavovaných predmetov majú návštevníci možnosť spoznať odkaz velikána slovenských dejín, rozšíriť si vedomosti o ňom a utvoriť si komplexný pohľad na túto významnú osobnosť našich dejín. Podľa slov člena Správnej rady Nadácie M. R. Štefánika Ferdinanda Vrábla si jeho odkaz stále nepripomíname dostatočným spôsobom. „Štefánikovi sme ešte mnoho dlžní, čo vystihla aj divadelná autorka hry Slnko v zatmení, ktorú zinscenovalo Divadlo Andreja Bagara v Nitre, keď už mŕtvy Štefánik hovorí: „Všetkých najviac zaujíma, ako som zomrel, ale čomu som žil a aké boli moje myšlienky či idey, to už menej. Slováci, pomohol som vám vytvoriť štát, nerozkradnite si ho!““

Autor: (Barbora Jánošková, tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
28.02.2019
Trenčianska župa chce začať s budovaním takmer 33 kilometrov nových cyklotrás
Aj v roku 2019 bude župa pokračovať v rozvíjaní krajskej cyklistickej infraštruktúry. Pribudnúť by mal ďalší úsek Vážskej cyklomagistrály medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom i nová medzištátna cyklotrasa, ktorá vznikne v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie.
viac
30.10.2019
Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu M. R. Štefánik, Generál - Osloboditeľ
Najvýznamnejšia postava novodobých slovenských dejín, všestranná osobnosť, uznávaný vedec, veľmi úspešný vojak a diplomat Milan Rastislav Štefánik rozhodujúcou mierou prispel k vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov a výrazne ovplyvnil celoeurópske dejiny pred a počas prvej svetovej vojny.
viac
17.07.2020
V Košariskách a okolí sa uskutočnia oslavy 140. výročia jeho narodenia
V pondelok a utorok (20. a 21. 7.) sa v obci Košariská a v okolitých mestách a obciach uskutočnia oslavy 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa budú konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Informovala o tom webová stránka mesta Myjava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %