Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.07.2016 02:17

Fontána na nádvorí Primaciálneho paláca je zreštaurovaná


Súsošie sv. Juraja s drakom.


Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta už opäť môžu obdivovať Fontánu so súsoším sv. Juraja s drakom na nádvorí Primaciálneho paláca.


Mestskej samospráve sa ju počas júna podarilo zreštaurovať a zároveň farebne zjednotiť povrch. Práce boli nariadené na základe výsledkov reštaurátorského výskumu, ktorý preukázal zlý technický stav fontány. Informovala o tom Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.      

"Reštaurovanie artefaktu prinieslo nielen zlepšenie technického stavu tejto najstaršej zachovanej jazdeckej sochy v Bratislave, ale aj vylepšenie jej estetického vzhľadu, ktorý už nezodpovedal nárokom kladeným na reprezentačné priestory hlavného mesta," povedal riaditeľ mestskej organizácie Mestský ústav ochrany pamiatok (MÚOP) Ivo Štassel. Výskum realizoval špecializovaný reštaurátor pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu Bratislava.      

Súsošie sv. Juraja s drakom vzniklo okolo polovice 17. storočia na objednávku najvyššieho uhorského cirkevného hodnostára, ostrihomského arcibiskupa Georga Lippaya. Pôvodne bolo situované v záhrade arcibiskupskej letnej rezidencie, v súčasnosti Úrad vlády SR, ako okrasný doplnok, pričom nebolo spojené s funkciou fontány. V roku 1929 ho bratislavský mešťan Rudolf Wahl daroval mestu a radní páni rozhodli, že ho osadia na nádvorie Primaciálneho paláca do novovytvorenej fontány.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2016
V Bratislave budú počas horúcich letných dní cisterny s pitnou vodou
Obyvatelia i návštevníci Bratislavy sa môžu v centre mesta počas horúcich letných dní osviežiť.
viac
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
22.09.2022
Mesto pokračuje v obnove Námestia slobody vrátane fontány Družba
Hlavné mesto pokračuje v komplexnej rekonštrukcii Námestia slobody v Bratislave vrátane fontány Družba, ktorá je od roku 2007 nefunkčná. Cieľom je oživiť tento priestor a zároveň zachovať jeho charakter.
viac
16.08.2023
Fontána na Námestí slobody nie je podľa RÚVZ určená na kúpanie sa
Kúpanie alebo osviežovanie sa vodou z fontány Družba na Námestí slobody v Bratislave je na vlastné riziko a zodpovednosť. Uviedli to z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave s tým, že nespĺňa základné hygienické požiadavky na umelé kúpaliská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %