Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.11.2018 12:55

Folklórny súbor Urpín chce motivovať deti, aby sa venovali folklóru


FS Urpín


Víťaz folklórnej televízmej šou Zem spieva, banskobystrický FS Urpín, sa vo svojom rodnom meste predstaví v piatok (9. 11.) v Športovej hale na Štiavničkách, a to spolu aj s detskými FS Drienka zo Slovenskej Ľupče, Matičiarik, Prvosienka a Radosť z Banskej Bystrice a Zorničkou zo Zvolena.


 Kultúrno-vzdelávacie predstavenie "Urpín a deti", ktoré sa o 10.00 h uskutoční pre základné školy z okolia Banskej Bystrice i Zvolena a o 18.00 h pre širokú verejnosť, chce osloviť deti v školskom i predškolskom veku, ako aj ich rodičov, aby motivovali svoje ratolesti venovať sa slovenskému folklóru. TASR o tom za organizátorov v pondelok informovala Štefánia Bartošová.       

Folklórny súbor Urpín patrí k špičkovým umeleckým telesám a reprezentuje slovenský folklór na podujatiach doma i v zahraničí. Za 60 rokov svojej činnosti tanečne a hudobne spracoval folklór mnohých oblastí Slovenska. Počas svojho pôsobenia má na konte cez 2000 vystúpení, navštívil 24 krajín Európy, Ameriky, Afriky a Ázie. V súčasnosti združuje okolo 50 prevažne mladých ľudí, ktorých spája láska k dedičstvu našich predkov. Za 60 rokov sa v ňom vystriedalo niekoľko generácií tanečníkov, hudobníkov a spevákov, z ktorých mnohí zostali verní folklóru až dodnes.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Novohradský folklórny festival bude opäť hostiť domácich i zahraničných umelcov
Leto v Lučenci už viac ako dvadsať rokov patrí aj Novo­hradskému folklórnemu fes­tivalu. Nebude tomu inak ani tento rok v posledný júlový víkend.
viac
08.08.2019
Oslávte spolu s nami šesťdesiatku Zemplínskych slávností
Zemplínske slávnosti sú už 60 rokov súčasťou kultúrneho života v našom meste. Už šesť desaťročí sa tento festival teší priazni tisícok folkloristov, divákov i návštevníkov nášho mesta. Veríme, že počas troch dní oslávime jeho okrúhle jubileum veľkolepo.
viac
26.09.2019
Folklórny súbor Mladosť oslávil polstoročnicu
Vo veľkej sále Domu kultúry v Dubnici nad Váhom sa v piatok 20. septembra po celý večer rozliehali folklórne tóny. Dôvodom bol slávnostný program s názvom Zlatá Mladosť pri príležitosti 50. výročia založenia súboru.
viac
28.10.2022
Pod Poľanou pripravili novú koncepciu environmentálnej výchovy
Chránená krajinná oblasť (CHKO) Biosférická rezervácia Poľana pripravila novú koncepciu environmentálnej výchovy. Založená je na priamom kontakte detí a mladých ľudí s prírodou prostredníctvom neformálneho vzdelávania. Informovala o tom Miriam Turayová zo správy CHKO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %