Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.08.2017 09:24

Folklórne slávnosti v Rohožníku už tento víkend


Pozvánka - plagát.


Hudba, spev, tanec a sviatočná atmosféra bude dominovať v obci Rohožník, kde sa cez víkend uskutočnia Folklórne hodové slávnosti.


Obec Rohožník v spolupráci s OZ Podhoran, KOCR Turizmus regiónu Bratislava a OOCR Záhorie pripravila remeselné stánky, v ktorých dostanú priestor na prezentáciu ľudoví umelci z regiónu a Farm Fest zónu, kde môžu návštevníci ochutnať gastronomickú produkciu a nakúpiť si kvalitné potraviny a výrobky.

„Folklórne hodové slávnosti v Rohožníku sa stali obľúbeným a vyhľadávaným podujatím obyvateľov tejto obce. Ale dôležité je povedať, že vďaka zaujímavému programu ho vyhľadáva dokonca celá oblasť Záhoria. Aj vďaku tomuto dvojdňovému podujatiu môžu návštevníci spoznávať a objavovať život ľudí v minulosti, ich múdrosť, vzťah k životu, prírode a práci,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Na Folklórne hodové slávnosti v Rohožníku môžu návštevníci zavítať  12. až 13. augusta 2017. Ich hlavným poslaním je zachovávanie a prezentácia regionálneho ľudového folklórneho bohatstva, ľudových zvykov, piesní a tancov. Počas desiatich rokov svojej existencie obohatili miestnu kultúru, oživili miestny život a sprítomnili v ňom hodnoty miestnej, regionálnej, ale aj zahraničnej kultúry.

Víkendový program je koncipovaný tak, aby si v ňom našli to svoje všetky vekové skupiny - deti, stredná generácia i seniori. Sobota bude venovaná folklóru. Svoje umenie tento rok predvedie DFS Klnka, DH Záhorienka, Čarovné ostrohy a chýbať nebudú ani vystúpenia domácich folklórnych skupín - DFS Bazalička a Bazalienka, Spívajúci dúchodci Spiduch. Súčasťou podujatia je sedliacky dvor, ktorý je živou galériou majstrovstva ľudových remesiel. V nedeľu si na svoje príde mladšia generácia. Organizátori sa pripravili vystúpenia skupiny Borra, Martina Haricha, Samuela Tomečka, Gipsy Cave, Kochanski, S Hudbou Vesmírnou, KorbenDallas a rohožnícku vychádzajúcu detskú hviezdu Jakuba Škápiak. Deti sa zase zabavia počas show Mira Jaroša. Program finančne podporili BSK, CRH Slovensko, Ministerstva Dopravy a výstavby SR, Turizmus regiónu Bratislava a OOCR Záhorie.

Obec Rohožník si zároveň tento rok pripomína 620. výročie prvej písomnej zmienky a 135. výročie založenia hasičského zboru. Pavol Smolár a Marián Polakovič pri tejto príležitosti zložili pieseň o Rohožníku s názvom „Postoj chvílku, ohlédni sa...!“, ktorú v programe zaspieva Alena Rapáčová a Libor Cupala z DH Záhorienka. Dobrovoľnému hasičskému zboru Rohožník starosta obce Mgr. Peter Švaral odovzdá novú štandardu. Súčasťou podujatia bude aj vyhlásenie výsledkov grantového programu Náš Rohožník, ktorý už po siedmykrát vyhlásila obec Rohožník v spolupráci so spoločnosťou CRH Slovensko. 20 000 Eur, ktoré venovala spoločnosť CRH Slovensko, podporí 16 projektov, ktoré odbornú porotu upútali svojím jedinečným prínosom pre miestne komunity i nápadmi na skrášlenie prostredia v obci.

Viac na http://ozahori.sk/2017/08/10/bsk-folklorne-slavnosti-v-rohozniku-uz-tento-vikend/

Autor: (bsk-lf)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
19.05.2017
Mesto Stará Turá oslávi 550. výročie oslobodenia od kráľovských poplatkov
Príďte si pripomenúť 550. výročie udelenia privilégia, ktoré obyvateľov Starej Turej navždy oslobodilo od všetkých kráľovských poplatkov.
viac
14.06.2023
Podbielanské folklórne slávnosti sa uskutočnia začiatkom júla na Bobrovej rali
Jubilejné 30. Podbielanské folklórne slávnosti sa uskutočnia začiatkom júla v areáli najväčšej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v strednej Európe, na Bobrovej rali v Podbieli.
viac
15.06.2023
Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich
Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %