Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.12.2018 06:35

Film „Vianoce 1944 – každý december nový máj veští”


Ilustračný výrez plagátu


V decembri 2017 sa začalo Hradné múzeum vo Fiľakove zaoberať témou miestnych udalostí 2. svetovej vojny, čo vyústilo do výskumu protileteckých úkrytov pod fiľakovským hradným vrchom.


Jeho prvým výstupom bolo sprístupnenie a zariadenie týchto priestorov dobovými nálezmi a obsažným textovým a obrazovým materiálom.

Ďalším krokom predmetného výskumu bolo zhotovenie dokumentárnej snímky, ktorá prostredníctvom osobných príbehov Fiľakovčanov a dobových dokumentovpodá svedectvo o miestnych vojnových udalostiach. Cieľom filmu bolo vytvorenie reálneho obrazu a uchovanie spomienok miestnych seniorov z tohto obdobia pre ďalšie generácie. Dokument sa v 13 kapitolách zameriava na život v mestečku medzi rokmi 1938 a 1945, na následky opätovného pripojenia južného Slovenska k Maďarsku, na všeobecné vnímanie správy o blížiacej sa 2. svetovej vojne, na nemeckú okupáciu, na deportáciu miestnych Židov, na oslobodenie mesta členmi sovietskej armády, s osobitným dôrazom na Vianoce 1944, kedy naši obyvatelia strávili sviatky kvôli presunu vojsk v úkrytoch. Dojemné a zaujímavé sú osobné výpovede o spolunažívaní a vzájomnej konfrontácii miestneho obyvateľstva s vojakmi rôznych národností ako príslušníkov okupačných, resp. oslobodzovacích armád.

Premietanie filmu „Vianoce 1944 – každý december nový máj veští” sa uskutoční 17. decembra 2018, o 16:30 hod. v Mestskej knižnici vo Fiľakove. V závere filmu odznie moderné spracovanie skladby s názvom „Minden elmúlik egyszer...” (Všetko raz pominie...), ktorej autorom je "BenC". Režisérom dvojjazyčného dokumentu, premietaného so slovenskými titulkami, je Marian Mesiarik.

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2018
Otvorenie jubilejnej výstavy Petra Kovácsa Garpa a Bunker túra
Hradné múzeum vo Fiľakove otvára 10. augusta 2018 výstavu fiľakovského výtvarníka Petra Kovácsa Garpa s názvom „Krehké“. Výstavu umelca, známeho už aj zahraničného publika, sprístupní inštitúcia pri príležitosti jeho okrúhleho výročia, počas konania kultúrneho festivalu XXVIII.
viac
19.02.2019
Predstavenie nových odborných publikácií - rodiny Koháryovcov a Coburgovcov
V stredu, 27. februára o 16.30 hod. sa v zasadacej sále Mestského úradu vo Fiľakove uskutoční prezentácia dvoch novovydaných odborných publikácií Hradného múzea vo Fiľakove.
viac
09.05.2019
P. Pellegrini: Dnešný deň nie je len oslavou víťazstva nad fašizmom, zomknime sa
Je pre nás výzvou, aby sme dnešný deň nielen oslavovali víťazstvo nad fašizmom, ale aby sme sa zomkli a spoločne bojovali ďalší boj. Nemali by sme zopakovať chyby, keď si politici a slušní ľudia nevšímali to, čo sa deje v spoločnosti, a vyvrcholilo to "krvavou svetovou vojnou".
viac
09.03.2020
Múzeum predstavilo publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie
Záhorské múzeum v Skalici predstavilo verejnosti publikáciu Prvá svetová vojna a Záhorie - Pamätníky obetiam v regióne, ktorú vydalo múzeum v rámci projektu pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %