Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.05.2016 05:01

Fiľakovo podáva projekt na zriadenie kompostárne


Ilustračná snímka: (int.)


Zriadením kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu chce samospráva Fiľakova tento rok zavŕšiť svoj zámer komplexne vyriešiť problematiku odpadového hospodárstva v meste.


Ako informoval primátor Attila Agócs, podávajú preto projekt, v rámci ktorého žiadajú na jej vybudovanie nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 326 000 eur. Z vlastného rozpočtu ho mienia financovať sumou viac ako 16 000 eur.       

„Doteraz sme biologicky rozložiteľný odpad odvážali do firmy Agro CS vo Veľkých Dravciach. Ročne nás to stálo približne 18 000 eur,“ povedal Agócs s tým, že zriadenie kompostárne bude pre mesto znamenať výrazné šetrenie v mestskej kase. „Predpokladám, že po jej sprevádzkovaní znížime náklady na likvidáciu zeleného odpadu o 50 až 60 percent,“ dodal.       

Mestskú kompostáreň plánuje samospráva zriadiť v areáli zberného dvora na Ratkárskej ceste. Vyrobený kompost bude podľa primátorových slov využívaný na hnojenie mestských pozemkov a rôznych záhonov, napríklad v parku.       

Ako doplnil, kompostáreň bola pôvodne súčasťou projektu celého zberného dvora, ktorý mesto sprevádzkuje tento rok. „V tom čase však podmienky projektu nedovoľovali podať ho v takom znení, ako bol pôvodne koncipovaný. Preto bola kompostáreň z projektu vylúčená,“ vysvetlil Agócs, podľa ktorého sa z tohto dôvodu samospráva rozhodla vypracovať na jej zriadenie osobitný projekt.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Ružomberku vznikne moderná kompostáreň
V metropole dolného Liptova sa v priebehu roka začne s budovaním modernej kompostárne, ktorá predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v rozpočte mesta.
viac
06.06.2018
V areáli zberného dvora otvorili novú kompostáreň
Vo Fiľakove odovzdali do užívania novú kompostáreň. Stalo sa tak v rámci výjazdového rokovania vlády SR, ktoré sa konalo 30. mája. Kompostáreň za takmer 300-tisíc eur má slúžiť na efektívnejšie spracovávanie biologicky rozložiteľného odpadu a zvyšovanie jeho podielu v rámci triedeného zberu.
viac
20.02.2021
Trnava chce vybudovať novú kompostáreň na kuchynský bioodpad
V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste.
viac
22.10.2021
Mesto chce kompost z novej kompostárne obyvateľom rozdávať
Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce ukončilo v uplynulých dňoch výstavbu kompostárne. Kompost v nej vyprodukovaný chce samospráva obyvateľom v prípade záujmu poskytovať bezplatne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %