Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2017 09:34

Fiľakovo chce zriadiť denný stacionár


Fiľakovo.


Zriadenie denného stacionára pre seniorov je jedným z aktuálnych plánov mesta Fiľakovo. Na tento účel mieni využiť peniaze z akčného plánu rozvoja okresu Lučenec.


Ako informoval primátor Attila Agócs, stacionár bude sídliť v budove bývalej základnej umeleckej školy na Koháryho námestí, ktorú chce samospráva prestavať v budúcom roku.      

"Denný stacionár pre seniorov je doplnok sociálnych služieb, ktorý v meste dlhodobo chýba. Potrebujeme ho, nakoľko nič podobné sa nenachádza v celom mikroregióne," vysvetlil primátor s tým, že v stacionári by malo vzniknúť miesto pre troch zamestnancov a 15 seniorov. "Prednosť dostanú dôchodcovia s horším zdravotným stavom, ktorých zatiaľ ich rodiny nechcú umiestniť do domova," priblížil.      

Z akčného plánu mesto podľa jeho slov využije 10 000 eur, ktoré sú určené na projektovú dokumentáciu a odizolovanie časti budovy od spodných vôd. Objekt však potrebuje komplexnejšiu prestavbu a samospráva sa preto plánuje uchádzať aj o ďalšiu dotáciu.      

"Projektová dokumentácia je už pripravená a očakávame vypísanie výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. V súčasnosti sa vedú polemiky o stacionároch, pretože sa vraj často zneužívajú. Niektoré samosprávy menia názvy svojich klubov dôchodcov na denné stacionáre, aby získali dotácie. My sa tomu chceme vyhnúť. Ak však nastanú nejaké problémy a podmienky sprísnia, začneme postupne s prestavbou na vlastnú päsť," dodal primátor.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2020
Vo Fiľakove odovzdali do užívania druhú zrekonštruovanú škôlku
Deti z materskej školy na Daxnerovej ulici vo Fiľakove majú dôvod na radosť. Vo štvrtok 20. februára im odovzdali do užívania zrekonštruovanú budovu škôlky.
viac
31.03.2020
Nevyužívaný objekt obec prestavia na komunitné centrum
V Senohrade v okrese Krupina prestavajú staršiu obecnú budovu na komunitné centrum. Projekt sa má realizovať vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výška poskytnutého príspevku je 237 123 eur.
viac
25.05.2020
Bunker Team mapuje historické pamiatky a zaujímavosti v okolí mesta
Mapovanie historických pamiatok a iných zaujímavostí v okolí Fiľakova v okrese Lučenec je náplňou práce neformálnej dobrovoľníckej skupiny Bunker Team, ktorá vznikla pred zhruba dvoma rokmi.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %