Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.03.2018 12:02

Festival Hory a mesto je v novom priestore s veľkou účasťou slovenských autorov


Plagát Hory a mesto


Novinkou medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto 2018 v Bratislave je zmena miesta. Jeho 19. ročník bude od stredy 21. do nedele 25. marca v obchodnom centre Bory Mall s kinami Cinemax.


"Je to z dôvodu potreby väčších priestorov na bohatý filmový aj sprievodný program. Na otvorení festivalu v stredu zaspieva Sima Martausová, ktorá je vášnivá outdooristka a má rada prírodu. Okrem ukážok rôznych športov si na festivalovom pódiu môžu návštevníci vyskúšať lezeckú stenu či chodenie po napnutom lane, bude sa dobýjať Everest aj súťažiť v boulderingu. Pre školy pripravíme náučný chodník a budú ďalšie aktivity v sprievodnom programe," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka festivalu Ivana Sidorová.       

Z takmer 50 filmov v súťažnej sekcii je 13 slovenských. Väčšina z nich sa nakrúcala doma, zachytáva slovenské prostredie aj témy, ostatné sa odohrávajú v Mongolsku, Himalájach, Ekvádore, Afrike a Iráne. Ich autormi sú filmári, ktorí sa pravidelne na festival vracajú - Pavol Barabáš, Erik Baláž, Rastislav Hatiar, Branislav Molnár, Peter Csonka, Adam Lisý, ale aj nováčikovia.         

Slovensko je zastúpené i v programovej sekcii Cestokluby Kino svet, ktorá je o rozprávaní zážitkov z ciest. Tie sú výsledkom prekonávania predsudkov, strachu i adrenalínu, napĺňania osobných výziev, zdolávania extrémnych situácií, dlhého plánovania či improvizácie v priestore. Bude desať programových blokov s 19 prezentáciami 27 prednášajúcich o 32 krajinách na piatich kontinentoch.       

Na festival opäť prídu 'cestoklubové legendy' ako Svetozár Krno, Pavol Breier, Miroslav Langer, Mikuláš Sliacky, Ján Kerekeš, no so zážitkami sa podelia i noví cestovatelia s veľkými témami. Taký je rozsiahly projekt Tomáša Vilčeka Cesta okolo sveta Tomas World Expedition, ktorý prináša rôznorodý pohľad na svet v jeho krásach aj kontrastoch biedy a problémov. V programe sú aj filmy, ktoré popri túžbe objavovať majú v sebe istú nadhodnotu pomáhať iným. Napríklad cesta Václava Malinského 3600 km pešo po hraniciach Československa, ktorá je venovaná dievčatku s mozgovou obrnou, alebo dobrovoľnícka misia pre miestnych obyvateľov, ktorú podnikla Katarína Hanzelyová a porozpráva o nej v prezentácii Sila mýtického Altaja.         

"Chceme tiež sprostredkovať dialóg medzi mestom a horami. Preto otvárame novú sekciu Horská kultúra – Zrod a súčasnosť horskej kultúry v Karpatoch. Ide o poľsko-slovenský projekt, ktorý prináša reflexiu o živote a hodnotách v horách, krásnej prírode a pastierskej existencii vo filme Redik Karpatsky - cesta stretnutí, od Brašova do Rožnova pod Radhoštěm. Stvárňuje akúsi historickú rekonštrukciu valašskej kolonizácie, ktorá dala základ trvalému horskému osídleniu v Karpatoch. Prezentáciou Pavla Breiera a Ľuboslava Tatarku sa prenesieme do súčasného Slovenska a otvoríme diskusiu o situácii u nás. Ambíciou je pokračovať v tejto sekcii, nazrieť do tematiky horskej kultúry z rôznych uhlov pohľadu, zachytiť jej súčasné trendy a hodnoty," informuje dramaturgička programovej sekcie cestoklubov Soňa Oravcová.         

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
10.08.2019
Festival Cinematik dá priestor čarodejniciam a portugalským filmom
Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa bude konať od 10. do 15. septembra. Jeho štrnásty ročník okrem dvoch hlavných súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc prinesie aj osem nesúťažných sekcií. Viaceré z uvádzaných filmov budú mať na festivale svoju slovenskú premiéru.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %