Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.03.2018 12:08

Farský kostol i balustráda sa v sobotu ponoria do tmy


Ilustračná snímka


Mesto Žilina aj tento rok podporí myšlienku spoločnej zodpovednosti za planétu v rámci najväčšej celosvetovej kampane klimatických zmien Hodina zeme. V sobotu 24. marca od 20.30 do 21.30 hod. zhasne osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice (Farský kostol) a do tmy sa zahalí aj žilinská balustráda.


 Na Slovensku sa tento projekt uskutoční už po deviatykrát, Žilina sa doň zapojila po prvýkrát v roku 2012.

Projekt Hodina Zeme nie je podľa organizátorov len o zhasínaní svetiel na jednu hodinu. Jeho hlavným cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k ochrane životného prostredia môže prispieť každý. „Zapojením sa do tohto projektu potvrdzujeme, že hrozba klimatických zmien nám nie je ľahostajná. Rád by som touto cestou povzbudil Žilinčanov, aby aj oni podporili hlavný zámer tejto kampane, možností je mnoho – či už nechajú doma auto a zvolia šetrnejší spôsob prepravy, začnú s triedením odpadu alebo budú len jednoducho dbať na šetrenie energie, napríklad zhasnutím svetla pri odchode z miestnosti,“ vyzýva primátor Žiliny Igor Choma.

Prvý ročník kampane Hodina Zeme sa konal v roku 2007 v austrálskom Sydney a zapojilo sa do neho viac ako 2 milióny ľudí. Postupne sa táto myšlienka rozšírila do celého sveta. Už po dvanástykrát sa v poslednú marcovú sobotu spojí myšlienka so skutkom a na jednu hodinu sa mestá či pamiatky ponoria do tmy. Minulý rok projekt podporilo 187 krajín, medzi nimi aj Slovensko. Okrem Žiliny zhasli dominanty v ďalších takmer 50 slovenských mestách, 40 pamiatok, 70 organizácií a 30 škôl.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Na Mariánskom námestí v Žiline inštalujú novú vianočnú výzdobu
Mesto Žilina si pre svojich obyvateľov a návštevníkov pripravilo malé prekvapenie v podobe novej vianočnej výzdoby na Mariánskom námestí. Aktuálne prebieha jej postupné osádzanie a skúšanie.
viac
28.03.2019
Balustráda sa v sobotu ponorí do tmy. Žilina sa zapája do Hodiny Zeme
V sobotu 30. marca sa Slovensko po desiaty raz zapojí do najväčšej svetovej kampane na ochranu planéty Hodina Zeme. Presne o 20.30 na hodinu zhasnú svetlá významných svetových metropol vrátane Žiliny.
viac
10.12.2020
Z veže Katedrály Najsvätejšej Trojice zložili poslednú časť lešenia
Z veže Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline zložili v stredu poslednú časť lešenia. Podľa ekonóma Žilinskej diecézy Petra Dubeca bola tohtoročná obnova veže prvou z dvoch častí obnovy exteriéru katedrály.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %