Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.07.2019 07:35

ENVI - PAK: Skalica a Demänovská Dolina triedia najlepšie


Ilustračná snímka


V minulom roku Skalica medzi obcami s viac ako 5-tisíc obyvateľmi a Demänovská Dolina (okr. Liptovský Mikuláš) medzi obcami s menej ako 5-tisíc obyvateľmi najlepšie triedili odpady.


Prezradili to výsledky rebríčkov hodnotenia „triedeného zberu“ spoločnosti ENVI - PAK, do ktorej portfólia patrí takmer polovica všetkých obcí a miest Slovenska.

Na ďalších priečkach sa medzi väčšími obcami umiestnili Dubnica nad Váhom na druhom mieste, Žiar nad Hronom na treťom a medzi menšími Plavecké Podhradie (okr. Malacky) na druhom a Trenčianske Stankovce (okr. Trenčín) na treťom mieste.

Hodnotenie a ľudský faktor obyvateľov obcí

Rebríčky hodnotenia spoločnosti ENVI - PAK naznačili, že najzodpovednejšie triedia komunálne odpady obyvatelia na západe Slovenska. Napríklad, spomedzi dvadsiatich najlepšie hodnotených obcí v SR s viac ako 5-tisíc obyvateľmi dve tretiny a v prípade TOP dvadsiatich menších obcí je vyše polovica zo západnej časti Slovenska. „Pritom dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje regionálne rozdiely, je ten, kedy bol triedený zber v obci založený, a tiež ako ho obec rozvíjala,“ tvrdí Roman Vandák, riaditeľ komoditného oddelenia ENVI - PAK. „Teda ľudský faktor. V mestách a obciach, ktoré sa umiestnili na čele rebríčkov, treba vysoko hodnotiť snahu množstva zapálených ľudí, ktorí vzdelávajú, robia osvetu a učia susedov, obyvateľov, čo a ako majú triediť.“

Efektivita plus vyťažiteľnosť – podstatné parametre pri zbere a triedení

„Efektivita zberu a triedenia odpadu prezrádza, koľko gramov odpadu sa vyzbieralo (vyzbiera) v litri zbernej nádoby či vo vreci určenom na triedenie v domácnosti,“ vysvetľuje Vandák zmysel pojmu jedného z dvoch kľúčových parametrov rebríčkov hodnotenia obcí. „Okrem uloženia správneho druhu odpadu do konkrétne na to určenej nádoby je tiež dôležité, aby v nej zaberal čo najmenej miesta.“

Druhým kľúčovým parametrom rebríčkov hodnotenia je vyťažiteľnosť konkrétneho miesta. „Ide o pomer hmotnosti triedeného odpadu na počet obyvateľov v danej obci,“ doplnil R. Vandák. „Táto hmotnosť je vyššia tam, kde sa za rok vyzbiera viac kíl triedeného odpadu na obyvateľa obce.“

P.S. Z peňazí, ktoré výrobcovia OZV zaplatia, sa financuje zber triedeného odpadu, jeho infraštruktúra, dotrieďovanie, lisovanie, balenie a ďalšia manipulácia s týmto odpadom.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
Nitrianske Pravno: Samospráva začala s analýzou odpadu z domácností
Priestor za budovou Obecného úradu v Nitrianskom Pravne zaplnili minulý týždeň odpadky. Obec ich tam vysypala preto, aby mohla so žiakmi spojenej školy analyzovať, aký druh odpadu obyvatelia vyhadzujú a čo všetko z neho by patrilo do triedeného zberu.
viac
21.02.2020
Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku
Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.
viac
05.08.2022
Separácia BRO priniesla obciam Kľakovskej doliny výrazné úspory
V obciach Kľakovskej doliny v okrese Žarnovica sa v uplynulom období výrazne zlepšilo hospodárenie s odpadmi.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %