Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.02.2016 09:00

Elektronická forma žiadostí by mala urýchliť doručenie rodných listov do cudziny


Žiadosť o rodný list budú môcť vyplniť rodičia cez internet. (Foto: Pixabay.com)


Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR pracuje na príprave elektronickej formy zasielania žiadostí o vystavenie rodného listu zo zastupiteľských úradov na matriky.


Malo by to skrátiť často aj viac ako dvojmesačnú čakaciu lehotu pre rodičov, ktorým sa deti narodili inde než na území Slovenska. „Týchto detí pribúda, zatiaľ čo v roku 2014 ich prišlo zo zahraničia 8.499, v roku 2015 to už bolo 11.212 žiadostí“, píše  sa v stanovisku Tlačového odboru MV s tým, že osobitnú matriku MV v Bratislave, kde vybavujú žiadosti o rodné listy pre všetky deti, ktoré sa slovenským rodičom narodili v zahraničí, posilnili na sedem pracovníčok, ale to problém dlhej čakacej lehoty nevyrieši. „Žiadosť o vydanie rodného listu prichádza na matriky prostredníctvom pošty cez zastupiteľský úrad a spätne sa rodný list dostane k rodičom cez zastupiteľský úrad opäť poštou, takže čas, za ktorý sa dostane k rodičom, je v momentálnej situácii opodstatnený“, uvádza sa v stanovisku MV.

Na rodný list zo slovenskej matriky pre syna, ktorý sa narodil 10. decembra 2015, čaká už dva mesiace aj Dalibor Trebichalský z rakúskej prihraničnej obce Edelstal. "Syn sa narodil v Hainburgu, rakúsky rodný list si manželka vyzdvihla cestou z pôrodnice a preukaz poistenca (e-card) prišiel týždeň po synovom narodení“, uviedol dnes Trebichalský pre TASR s tým, že rodný list zo Slovenska stále nemajú, preto novorodencovi nemôžu vybaviť pas a takmer každý deň už viac ako dva mesiace cestujú cez hranice nelegálne. „Syna nemôžeme prihlásiť ani na dlhodobý pobyt a kým nedostane toto povolenie, nebudeme mať žiadne prídavky na dieťa“, doplnil. Elektronická forma podávaných žiadostí o vystavenie rodného listu slovenského dieťaťa narodeného v zahraničí, ktorá by mala urýchliť jeho doručenie rodičom, je v súčasnosti v testovacej prevádzke zastupiteľského úradu v Prahe.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %