Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.09.2017 01:54

Eduzber je aj o peniazoch pre školy a školské zariadenia


Ilustračná snímka


Nový školský rok sa postupne rozbieha a s ním aj zber informácií o počtoch žiakov v školách a školských zariadeniach. Práve tieto čísla sú smerodajné pre financovanie škôl.


Podľa riaditeľa sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Zdenka Krajčíra: „Problematiku zberu údajov na účely rozdeľovania a poukazovania výnosu dane z príjmov obciam legislatívne upravuje zákon o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v ustanovení. Tzv. Eduzber sa sústreďuje na údaje, ktoré sa zbierajú podľa stavu k 15. septembru, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa má financovanie uplatniť, určuje tiež rozsah zberaných dát.“ Zdenko Krajčír zároveň pripomína novinku v legislatíve, ktorá platí od 1. septembra tohto roka. „Zmeny sa týkajú toho, že sa posúva spodná hranica veku detí v ZUŠ z troch na päť rokov, ktoré dieťa dovŕšilo do 31. decembra predchádzajúceho roka, začína sa zber informácií o počtoch žiakov v školských kluboch detí z nultého až piateho ročníka základnej školy a treťou novinkou je spresňovanie postupu pri čestnom vyhlásení pri prijatí dieťaťa do viacerých škôl alebo školských zariadení,“ hovorí Zdenko Krajčír.

Tzv. Eduzber priamo súvisí s financovaním škôl a školských zariadení keďže súčasný model je nastavený na financovanie na žiaka. Po ukončení a kontrole zberu dát dokážu zriaďovatelia hospodáriť s reálnymi očakávanými financiami, ktoré sú do tohto zberu dát orientačné a predpokladané.

Obecné noviny č.  37-38/2017

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
V novej školskej záhrade sa žiaci budú učiť aj oddychovať
Základná škola s materskou školou v Hôrkach (okres Žilina) dnes otvorila novú záhradu, ktorú vybudovala vďaka projektu "Záhrada, ktorá učí".
viac
13.06.2017
Pre mládež vzniknú ďalšie nové športoviská
Bratislavská regionálna dotačná schéma podporila v minulom roku množstvo projektov a inak tomu nebolo ani tento rok, kedy sa o finančnú podporu prihlásilo veľa zaujímavých projektov, či už na podporu turizmu, rozvoja vidieka, kultúry alebo mládeže a športu.
viac
14.09.2019
Na postavenie slovenskej školy na juhu SR chýbajú peniaze
Na výstavbu slovenskej školy na juhu Slovenska chýbajú financie. Vyplynulo to zo stretnutia úradníkov Ministerstva vnútra (MV) SR, odboru školstva Okresného úradu v Trnave, starostky obce Macov a zástupcov občianskeho združenia (OZ) Iniciatíva BKZ.
viac
11.08.2021
Malé obce sponzorujú nečinnosť štátu
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené situáciou, ktorá spôsobuje to, že samosprávy musia vynakladať vlastné financie na odstraňovanie čiernych skládok na pozemkoch v správe, alebo majetku štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %