Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.05.2018 11:45

Echo heligónky 2018


Záverečné spoločné vystúpenie


Šiesty ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov pod názvom Echo heligónky 2018 sa uskutočnil v sobotu 5. mája 2018 v obci Valča.


Organizátormi podujatia boli: Miestny odbor Matice slovenskej vo Valči, Obec Valča, Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Hudobný odbor Matice slovenskej.

Výber a úpravu prostredia, kde sa podujatie, ktorého snahou je pritiahnuť ľudí bližšie k našej dedovizni, odohrávalo, nenechali organizátori na náhodu. Už tradične sa ním stal Kultúrny dom vo Valči, ktorého výzdoba scény bola na podujatie venované vode, riekam, rybám, studniam, či prameňom náležite pripravená. Slávnostné otvorenie programu „heligóniek“ patrilo moderátorke podujatia Kataríne Tomášovej, po nej vystúpila zástupkyňa starostky obce Valča Mária Valaštíková, ktorá všetkých srdečne privítala a zaželala zúčastneným príjemný kultúrny zážitok.

 

Vystúpenia účinkujúcich pripravili divákom nezabudnuteľný zážitok i ľudový pôžitok. Za najemotívnejšiu časť podujatia môžeme považovať vystúpenie Bystrickej kasne s vlastnou piesňou Riečnica, ktorá predstavovala spomienku na rodný kraj. Na obec s názvom Riečnica, ktorá zanikla v roku 1987 spolu s obcou Harvelka, v dôsledku výstavby vodnej nádrže s názvom „Vodná nádrž Nová Bystrica". Vysťahované rodiny v súčasnej dobe žijú nielen na území celého Slovenska, ale i v Českej republike a veľa bývalých občanov zo zatopenej obce Riečnica našlo nový domov i vo Valči. Ich, ale i všetkým zúčastnených pieseň dojala až k slzám.

 

Na valčiansku prehliadku heligónkarov sa každoročne tešia účinkujúci aj ich poslucháči. Je to najmä zásluhou hlavného organizátora, predsedu Miestneho odboru Matice slovenskej vo Valči Jána Lučana, ktorého neúnavná práca pri príprave tohto jedinečného podujatia zabezpečuje každoročne jeho dôstojný priebeh. Nebolo tomu inak ani v tomto roku. Účinkujúci rozospievali celú sálu, ktorá odmenila všetkých vystupujúcich neutíchajúcim potleskom. Po spoločne strávených chvíľach sa heligonkári rozišli so želaním stretnúť sa vo Valči opäť o rok.

Autor: Monika Ondrušová, TKS v Martine


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2016
Heligonkári sa už po štvrtý raz stretnú vo Valči
Štvrtý ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov z rôznych kútov Slovenska s názvom „Echo heligónky“ sa uskutoční 8. mája 2016 o 15. h v Kultúrnom dome vo Valči.
viac
04.05.2017
Zemplínska heligónka
Mesto Michalovce, MsKS Michalovce, Dom Matice slovenskej v Michalovciach, Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach a Zemplínski heligonkári Vás pozývajú na 4. ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov - ZEMPLÍNSKA HELIGÓNKA.
viac
05.01.2018
Trojkráľová električka
Prvú tematicky ladenú jazdu historickou električkou v tomto roku si budete môcť vychutnať na sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov.
viac
14.11.2018
Celkové víťazstvo v súťaži ZlatyErb.sk patrí webom dvoch samosprávnych krajov
Celkové víťazstvo a hlavná cena Grand Prix eSlovensko v súťaži ZlatyErb.sk o najlepšiu internetovú stránku samospráv za rok 2018 patrí internetovým webom Prešovského samosprávneho kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %