Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.12.2018 07:00

Dve miestne referendá vo Vajnoroch neboli úspešné


Ilustračná snímka (mú)


Dve miestne referendá, ktoré sa v sobotu uskutočnili v bratislavskej mestskej časti Vajnory, neboli úspešné. Nezúčastnil sa ich dostatočný počet hlasujúcich. Pre TASR to potvrdili dosluhujúci starosta Ján Mrva a Gabriela Zemanová, ktorá bola poverená prípravou referenda v tamojšej mestskej časti.


"Obyvatelia sa vyjadrili. Obe referendá sú neplatné, účasť je hlboko pod potrebných 50 percent, len necelých 36 percent," poznamenal pre TASR Mrva. Iniciátori, ktorí žiadali o vyhlásenie referend dvoma petíciami, chceli týmto spôsobom zabrániť zmene využitia rekreačnej plochy miestneho starého letiska, ďalšiemu zhoršovaniu dopravy pred kruhovým objazdom a neštandardným postupom pri schvaľovaní územného plánu.       

Vyhlásiť referendum s otázkou, či obyvatelia súhlasia so zmenou funkcie plochy starého letiska z doterajšej funkcie športu a telovýchovy na iné funkcie v územnom pláne Bratislavy požiadal vyhlásiť končiaci miestny poslanec a neúspešný kandidát na starostu mestskej časti Vajnory Juraj Ondruška. Predložil preto aj petíciu s 1107 podpismi. Účasť na tomto referende bola 35,91 percenta. Nesúhlasné stanovisko v tomto prípade zvolilo 95,56 percenta zúčastnených voličov.             

O ďalšie referendum požiadal v súčasnosti už novozvolený vajnorský miestny poslanec Matej Zeman, ktorý predložil petíciu s 1097 podpismi. V tomto referende bola účasť 35,66 percenta. Obsahovalo dve otázky. Jedna sa pýtala, či obyvatelia súhlasia, aby pred kruhovým objazdom vo Vajnoroch bol umiestnený pripájací a odpájací pruh, nový vstup pre tranzit z nadjazdu do obce. Taktiež, či na ploche ochrannej a izolačnej zelene má byť vybudované parkovisko a v zóne rodinných domov predajňa potravín o rozlohe 1300 štvorcových metrov. Nesúhlasné stanovisko v tomto prípade vyjadrilo 84,70 percenta zúčastnených voličov. Ďalšia otázka sa dotýkala machinácie s územným plánom zóny Šuty. Tu vyjadrilo nesúhlasné stanovisko 86,39 percenta zúčastnených voličov.       

Mrva uviedol, že celú vec vníma ako vnútroobecnú politiku a vytĺkanie politického kapitálu. Vyjadrila sa aj spoločnosť Nordic Investors, ktorá odmieta tvrdenia, že projekt Nové Vajnory zabráni rozvoju športu a rekreácie na území starého letiska vo Vajnoroch.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Vajnory vyhlásili architektonickú súťaž na športovú halu
Bratislavská mestská časť Vajnory vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž na športovú halu v lokalite Alviano.
viac
06.10.2016
Jeseň v regióne bohatá na tradície
Bratislava privíta už v piatok prvý Bratislavský Oktoberfest 2016, sprevádzaný tradičným Farm Festom. Milovníkov dobrôt z jabĺk poteší Jablkové hodovanie na každom kroku. Vo Vajnoroch bude hodovanie spojené s Vajnorskou župnou šarkaniádou. Ponuku podujatí oživia aj Tekvicové dni v Stupave. 
viac
24.10.2018
Otvorením štyroch nových tried vzniklo takmer 90 miest pre škôlkarov
Takmer 90 miest pre škôlkarov pribudlo v bratislavskej mestskej časti Vajnory. V nadstavbe nad prízemnou časťou Základnej školy Kataríny Brúderovej vznikol priestor na vytvorenie štyroch tried.
viac
16.06.2020
V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu
V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %