Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.11.2018 07:25

Dvadsiaty festival Etnofil predstaví 46 filmov z 27 krajín


Ilustračný výrez plagátu - archív


Na dvadsiatom ročníku medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii Etnofilm Čadca 2018 sa od utorka do piatka 23. novembra predstaví 46 filmov z 27 krajín.


Riaditeľka Etnofilmu Silvia Petreková uviedla, že do súťažnej časti jubilejného ročníka ich porota vybrala z rekordného počtu prihlásených 173 filmov zo 46 krajín. "Počas festivalu privítame hostí z celého sveta. Je pre nás veľkou cťou, že návštevníci festivalu a diváci tohto zaujímavého tematického žánru sa môžu porozprávať s autormi a režisérmi filmov. A zároveň majú možnosť vzhliadnuť najnovšie počiny zo všetkých svetadielov našej zeme," povedala Petreková.       

Etnofilm je podľa nej najstarším filmovým festivalom na Slovensku. "Koná sa nepretržite od roku 1980, keď sa jeho zakladatelia na čele s Martinom Slivkom rozhodli umiestniť ho do Čadce. Vzhľadom na bohatstvo ľudovej kultúry v regióne Kysúc, ako aj potrebu kultivovať záujem o film v rôznych regiónoch Slovenska. Festival má trvalé miesto medzi odbornou, ale aj laickou verejnosťou ako unikátne filmové podujatie venované problematike etnológie, sociálnej a kultúrnej antropológie, spôsobu života ľudského spoločenstva a ľudovej kultúry prostredníctvom filmových diel, dokumentárnych filmov zo Slovenska i zahraničia," skonštatovala Petreková.       

Pripomenula, že výsledky jubilejného ročníka Etnofilmu vyhlásia v piatok 23. novembra v Dome kultúry v Čadci a najlepším odovzdajú spolu 11 ocenení. "Dokumentárny film je zdrojom cenných informácií pre divákov žijúcich na všetkých kontinentoch našej zeme. Ponúka nám pohľad na spôsob života národov, ako aj na kultúru, zvyky a tradície ľudí žijúcich v rôznych regiónoch. Filmári a ich tvorba tak zásadným spôsobom dokumentujú dôležité fakty i pre ďalšie generácie," podotkla Petreková.       

Hlavnými organizátormi 20. ročníka Etnofilmu Čadca 2018 sú Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a mesto Čadca.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach bude! Začne už koncom júna
Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice nezostane bez filmového festivalu ani po odchode Art Film Festu do Košíc. Festival s názvom International Film Fest Trenčianske Teplice sa uskutoční od 23. do 26. júna a prinesie približne 50 filmov.
viac
22.06.2016
Do trenčianskoteplickej doliny sa opäť po roku vracia filmové umenie
V dňoch 23. – 26. júna sa už po 24. krát v Trenčianskych Tepliciach stretne široká odborná i laická verejnosť so záľubou v kinematografii.
viac
05.02.2019
Zimné 4 živly budú venované téme nula
Hrané, dokumentárne aj experimentálne filmy, ktoré vo svojom programe ponúkne tohtoročný Zimný filmový festival 4 živly, bude spájať téma nula. V poradí 8. ročník podujatia sa bude v Banskej Štiavnici konať v dňoch 22. až 24. februára.
viac
13.07.2019
VIFI FEST prinesie filmové premietania do desiatich slovenských obcí
V dňoch 19. – 21. júla 2019 sa uskutoční druhý ročník unikátneho projektu, ktorý prináša na slovenský vidiek filmové projekcie. VIFI FEST, teda „VIdiecky FIlmový FESTival“ vlani do pilotného ročníka zapojil sedem obcí, tento rok ich počet stúpol na desať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %