Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.04.2016 03:30

Dunajský fond podporí šesť projektov oživenia a kultivácie okolia Dunaja


Vodný mlyn v Kolárove. Snímka:(st)


Stredoeurópska nadácia (CEF) v rámci prvej grantovej výzvy Dunajského fondu podporí šesť projektov, ktoré zveľaďujú a oživujú slovenský tok Dunaja celkovou sumou 26.908 eur.


Sumou 26.908 eur podporí fond rozvoj edukačných aktivít, vodáckych športov i turistického využitia pobrežných oblastí veľtoku.       

Peniaze použijú k zlepšeniu prístupu k vode a vybudovaniu slalomovej trate v Karloveskej zátoke, vytvoreniu a prevádzke kempingu pri osade Veľký Lél, vybudovaniu pltnice a náučného chodníka pre splavy Malého Dunaja, taktiež pre postavenie pamätníka pre obete holokaustu na nábreží v Komárne, spracovanie možných urbanistických riešení dunajského nábrežia v Bratislave i rozvoj športovo-rekreačných aktivít pre verejnosť formou kurzov veslovania a organizovaných splavov na Dunaji. "Odborná komisia, zložená z Kruhov poradcov Dunajského fondu podporila projekty, ktoré prinášajú konkrétny zásah do prostredia aj s plánom udržateľnosti, pričom ich pôsobnosť sa týka širšieho územia slovenského toku," informovala v tejto súvislosti Kristína Vandová z CEF.       

Výzva bola vyhlásená v januári s podporou donorov Nadácie VÚB/VÚB Banky a spoločnosti Slovnaft. Komisia hodnotila celkovo 26 žiadostí. O dotáciu môžu požiadať subjekty, ktoré svojimi aktivitami a zámermi sledujú niektorý z cieľov Charty Dunajského fondu: bližší kontakt s riekou; bohatší život na rieke (vrátane prírodných hodnôt), plynulejší a príjemnejší pohyb pri alebo na rieke, spojenie prostredníctvom rieky so susedmi a ďalšími štátmi a sídelnými celkami.       

Podrobné informácie k výsledkom grantovej výzvy je možné nájsť na www.dunajskyfond.sk.     

CEF predstavila svoj nadačný program Dunajský fond v septembri 2015 na otváracom 1. fóre Dunajského fondu. Dunajský fond je otvorenou neziskovou platformou, ktorá združuje finančné, nefinančné a ľudské zdroje pre rozvoj verejnoprospešných aktivít a verejne prístupných priestranstiev v okolí slovenského toku Dunaja, vrátane Malého Dunaja. Po realizovanej prvej výzve plánuje Stredoeurópska nadácia vyhlásiť v spolupráci s prispievateľmi Dunajského fondu ďalšiu grantovú výzvu v druhej polovici roku 2016.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2017
Nadačný fond Karpatskej nadácie podporí verejnoprospešné projekty
Neziskové organizácie aj aktívne neformálne skupiny z východného Slovenska môžu na svoje verejne prospešné rozvojové projekty získať celkovú sumu 15 000 eur.
viac
24.04.2018
V Komárome otvorili návštevnícke centrum budúceho mosta na Dunaji
Návštevnícke centrum budúceho mosta cez rieku Dunaj medzi Komárnom a severomaďarským mestom Komárom otvorili v pondelok v Komárome.
viac
02.07.2020
Pre juh Slovenska sú typické termálne pramene i prírodné krásy
Juh Slovenska zďaleka nemusí byť len nudná rovina. Patria k nemu termálne pramene a obľúbené termálne kúpaliská, ale tiež množstvo prírodných zaujímavostí. Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú.
viac
05.03.2021
Nadácia PSK zriaďuje nadačný fond na riešenie krízových situácií
Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny zasadala už po siedmykrát za účelom prerozdelenia finančných prostriedkov medzi žiadateľov o pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %