Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.01.2019 02:45

Dunajbus by mal ročne cez rieku prepraviť 1,2 milióna cestujúcich


Ilustračná snímka (tasr)


Pravidelnou vodnou osobnou dopravou po Dunaji - Dunajbus medzi Kyselicou, Vojkou na Dunaji, Šamorínom a Bratislavou by sa malo ročne prepraviť asi 1,2 milióna cestujúcich.


Kyvadlovou dopravou by sa mal využiť potenciál Dunaja pre vnútrozemskú vodnú dopravu a zároveň čiastočne odľahčiť preťažené cestné komunikácie najmä v rannej a poobednej dopravnej špičke. Vyplýva to zo zverejnenej dokumentácie, ktorá je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Navrhovateľom projektu je Pro Danubia – Združenie obcí pre miestnu dopravu po Dunaji. Dunajbus bude zameraný najmä na rýchlu prepravu obyvateľov dochádzajúcich za prácou alebo štúdiom do Bratislavy. "Na trase navrhovanej činnosti pre Dunajbus dôjde k vybudovaniu nových plávajúcich prístavísk, ktoré budú slúžiť ako zastávky s prístreškom (prístavisko Bratislava – Devín, prístavisko Bratislava – Petržalka, prístavisko Vojka nad Dunajom) a časť ako zastávky s občerstvením (prístavisko Bratislava – River Park a prístavisko Bratislava - Eurovea)," píše sa v zámere. Novovybudované prístaviská budú začlenené k existujúcim prístaviskám v Čunove, Hamuliakove a Šamoríne, čím vznikne podľa predloženej dokumentácie na Dunaji osem zastávok pre Dunajbus.       

Prístaviská majú podľa združenia poskytovať vhodné podmienky pre pristávanie lodí a pohodlné nastupovanie a vystupovanie cestujúcich plavidiel plánovanej osobnej lodnej dopravy. Neďaleko od prístaviska v Hamuliakove bude zriadené Depo-zimný prístav, v ktorom sa budú nachádzať lode v čase nepriaznivých poveternostných a hydrologických podmienok pre plavbu a v čase mimo prevádzky. Prístaviská budú podľa zámeru zriadené ako plávajúce pontóny. Časť prístavísk bude len vo forme prístreškov a časť vo forme uzatvorenej čakárne s možnosťou občerstvenia.       

Predpokladané začatie výstavby je v roku 2021 a celkové náklady stavby sa očakávajú na úrovni zhruba 60 miliónov eur. Plavidlo použité pre Dunajbus bude plavidlo typu katamarán s kapacitou približne 100 cestujúcich. "Plavidlo nie je v súčasnosti naprojektované, jeho stvárnenie bude predmetom ďalších projekčných prác, v súčasnosti sú zadefinované základné charakteristiky plánovaného plavidla," píše sa v predloženom zámere.       

Na pravidelnom prímestskom lodnom spojení Šamorín - Bratislava – Šamorín sa ročne očakáva 1.074.060 prepravených cestujúcich. Na trase Bratislava - Devín – Bratislava spolu ročne 149.280 cestujúcich a na spojení Šamorín - Vojka nad Dunajom – Šamorín ročne spolu 32.400 prepravených. Plavba napríklad z Hamuliakova do centra Bratislavy by mala trvala približne 25 minút. Plánovaná je aj výstavba dvoch parkovísk. Jedno parkovisko sa bude nachádzať pri prístavisku v Hamuliakove a druhé pri prístavisku v Šamoríne.       

Ministerstvo dopravy koncom roka 2018 posunulo vpred prípravu projektu Dunajbus. Rezort totiž podpísal zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 92.200 eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na štúdiu realizovateľnosti, ktorá je nutnou podmienkou realizácie projektu. Dôležitá štúdia pre ďalšie napredovanie projektu má byť podľa ministerstva hotová vo februári 2019.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
23.02.2021
Mesto Sobrance by rado oživilo tradíciu kúpeľníctva
Oživiť tradíciu kúpeľníctva v Sobraneckých kúpeľoch, a tým rozvinúť i celý región chce mesto Sobrance. Zámer projektu Sobranecké kúpele - výstavba areálu s predpokladanými rozpočtovými nákladmi 17 miliónov eur je aktuálne v zisťovacom konaní posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
12.03.2021
Pri Kráľovej pri Senci plánujú postaviť rekreačno-športový areál
Pri obci Kráľová pri Senci plánujú vybudovať rekreačno-športový areál. Jeho súčasťou má byť polyfunkčný objekt s wellness a fitness, rekreačné chaty a športové plochy. Predpokladané investičné náklady sa pohybujú na úrovni desiatich miliónov eur.
viac
17.01.2022
OLO plánuje postaviť najmodernejšiu a najväčšiu kompostáreň v SR
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) plánuje v hlavnom meste postaviť najmodernejšiu a najväčšiu kompostáreň na Slovensku. Vybudovať ju chce v mestskej časti Podunajské Biskupice v lokalite Vlčie hrdlo, v susedstve priemyselného areálu Slovnaft.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %