Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.08.2017 08:28

Dožinkové tradície ovládnu Trebišov


Pozvánka.


Poďakovanie za úrodu, dožinky či obžinky. Pradávny zvyk osláviť nielen plody zeme, ale i ľudskú prácu, prináša veselú dožinkovú náladu do Trebišova každoročne koncom augusta. Aj tento rok je podujatie Chlebom a vínom súčasťou výberu 10 najlepších v celom Košickom kraji.


Predposledné z tohtoročného zoznamu TOP podujatí programu KSK Terra Incognita, Chlebom a vínom, odštartujú piatkové (25.8.2017) potulky po Tokaji s návštevou gazdovských pivníc v Malej a Veľkej Tŕni  ( potrebné ohlásiť sa vopred).

Sobota už bude patriť dožinkovým slávnostiam so všetkým, čo k nim patrí. Poďakovanie za úrodu a posvätenie chleba začne poludňajšou liturgiou, následne sa sprievod s dožinkovým vencom pohne cez mesto smerom ku kaštieľu. V areáli kaštieľa návštevníci uvidia premenu obilia na múku a chlieb, hrozna na šťavu a víno na strojoch a spôsobmi, ako to kedysi robili naši prarodičia. „Vo výbere TOP podujatí Terra Incognita nenájdete ani jedno, ktoré by sa podobalo na iné. Nadchádzajúce dožinkové slávnosti v Trebišove žiaria na tejto palete jasne odlišnou farbou a dôvod je jednoduchý – návštevníkom ponúkajú akési cestovanie v čase. Nielen najmladšia generácia má možnosť spoznať zvyky našich predkov, technologické postupy a nástroje, ktoré dnes už nahradili tie pokrokovejšie. Zároveň môžu návštevníci nasať atmosféru osláv úrody, akú dnes asi väčšina z nás, najmä ak žijeme v mestách, nepozná,“ zhodnotila prínos podujatia výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Ochutnávky tradičnej i súčasnej gastronómie Maďarska, Poľska a Čiech, ale aj zemplínskych jedál, prilákajú iste množstvo ochutnávačov. /„Nielen ochutnávať, ale aj vyskúšať si či aspoň sledovať varenie zameški alebo slivkového lekváru v kotle, pečenie lokší, tokajských koláčikov a chlebových posúchov, to je výzva pre gurmánov aj kuchárov,“/ láka do Trebišova cez chuťové vnemy Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína. Degustovať sa bude aj víno a tí najsnaživejší môžu získať na Univerzite sv. Urbana diplom znalca Tokaja. Nielen na vlastné oči, ale aj na „vlastné ruky“ si návštevníci môžu vyskúšať pradenie na kolovrátku, tkanie pokrovcov, vyrezávanie výrobkov z dreva, zdobenie perníkov, pletenie lana na historickom stroji alebo mútenie masla.

Na pódiu to bude pravá všehochuť, okrem vinárskych a kulinárskych či detských súťaží, ho podvečer ovládne energická Eva Máziková. Všetky deti, ktoré prídu s lampášikom, pódium spoločne so speváčkou rozžiaria. Dožinkový deň ukončí Mafia Corner, populárna (nielen) na východnom Slovensku.

Ponuka múzea

Trebišovské múzeum je hlavným organizátorom podujatia, no ponúka aj svoje múzejné aktivity. O 16. hodine slávnostne sprístupnia obnovenú expozíciu parných oračiek a pozvú na prehliadku stálych expozícii múzea, ktoré sú v areáli kaštieľa. Tu budú prezentovať historické i súčasné poľnohospodárske stroje a návštevníci môžu absolvovať jedinečnú jazdu na historickom traktore. Veľkou udalosťou pre múzeum bude zrodenie Múzejníčka - detského maskota múzea, ktorý vznikol z detských návrhov.

Návštevníkov čakajú zľavy a tombola

V dňoch 25. 8. – 3. 9. 2017 môžu návštevníci podujatia využiť zľavy v Penzióne Aqua Maria Veľaty, reštaurácii Amadeus, Hasclube Trebišov alebo ShiningFarm Kuzmice. Občianske združenie Tokajské pivnice ponúka zľavu na ubytovanie a všetci návštevníci môžu skúsiť aj šťastie v tombole.

Program podujatia

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove  je kultúrne zariadenie v  zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Je to  kultúrna a vzdelávacia inštitúcia napomáhajúca rozvoju kultúry v mestách a obciach trebišovského regiónu. V zbierkovom fonde múzea sa nachádzajú mnohé historicky cenné predmety.  Realizujú tematické výstavy z výtvarného umenia, filumenistiky, národopisu, histórie, numizmatiky a umenia. Viac o hlavnom organizátorovi podujatia nájdete na www.muzeumtv.sk.

Autor: (ts-Košice Región Turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Mesto zakázalo používanie zábavnej pyrotechniky, okrem Silvestra
Používanie zábavnej pyrotechniky v Trebišove bude okrem silvestrovských osláv zakázané. Výnimkou budú podujatia organizované mestom alebo iné príležitosti na základe vopred udeleného súhlasu mesta.
viac
26.05.2017
Mestu Trebišov sa podarilo vyhrať grant na zriadenie petangového ihriska
Mesto Trebišov uspelo v programe „Gesto pre mesto“, ktorý vyhlásila Raiffeisen banka. Projekt „Prvé petangové ihrisko pre seniorov v Trebišove" dostal najvyšší počet hlasov vo verejnom hlasovaní. Mesto tak získa finančný dar vo výške 1 000 eur na jeho realizáciu.
viac
23.06.2018
Mestský úrad v Trebišove sa otvoril pre deviatakov
Počas Dňa otvorených dverí si žiaci vyskúšali prácu poslanca mestského zastupiteľstva.
viac
01.11.2018
Mesto získalo 28.500 eur na rekonštrukciu hasičskej zbrojnice
Mesto Trebišov zrekonštruuje hasičskú zbrojnicu pre potreby Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Trebišov. Na tento účel získalo dotáciu 28.500 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %