Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.07.2018 04:00

Dopravu v prešovskej župe zlepší tzv. Masterplan


Ilustračná snímka TASR


Prešovský samosprávny kraj si dal vypracovať strategický dokument pre oblasť dopravy s názvom „Plán udržateľnej mobility Prešovského samosprávneho kraja“, tzv. Masterplan. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) naň získal vyše 340 tisíc eur.


Hlavným zámerom dokumentu je riešenie dopravy v PSK na organizačnej, prevádzkovej a infraštruktúrnej úrovni. Dôraz sa bude klásť na verejnú osobnú a nemotorovú dopravu a na účinné využitie nových technológií inteligentných dopravných systémov. Cieľom je zabezpečiť environmentálne a finančne prijateľnú dopravu rešpektujúc základné princípy udržateľnej mobility.

„Verím, že tento strategický dokument pomôže zlepšiť plánovanie dopravy v kraji, aby sme tu jednak prilákali investorov, a zároveň dali ľuďom prácu, aby za ňou nemuseli cestovať mimo územia nášho kraja. Je to kľúčový materiál, ktorý je nevyhnutným predpokladom pre získanie finančnej podpory z eurofondov pri výzvach pre dopravnú infraštruktúru,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Ako dodal, Masterplan zlepší prehľad o dopravnej situácii v kraji, ponúkne analýzu problémových, najslabších i strategických miest v doprave. „Podstatné je, že navrhne aj riešenia, ako postupovať pri rozvoji dopravného systému, ukáže smer podpory rôznych druhov dopravy a v konečnom dôsledku prispeje k tomu, ako urobiť z kraja príjemnejšie miesto pre život,“ povedal predseda PSK.

Masterplan pripraví česká firma NDCon, ktorá v minulosti spracovala rovnaký dokument už aj pre Prešov a Košice. Spoločnosť už začala so zberom údajov a prieskumom, ktorý by mal byť hotový do konca novembra tohto roku. Sústredí sa pritom najmä na migračné trendy obyvateľov za prácou a bývaním, ale aj na organizáciu, prevádzku a infraštruktúru dopravy či nehodovosť. V tejto súvislosti bude získavať informácie o celom dopravnom systéme na území kraja, vrátane diaľnic, ciest I. triedy a železníc.

Do konca mája 2019 firma pripraví dopravný model. Dokument bude mať tri hlavné výstupy – popíše stav a významovosť ciest, kompletne zdokumentuje stav verejnej dopravy a navrhne odporúčania pre kraj. Koncom júna budúceho roka navrhne riešenia dopravných subsystémov, teda ciest, siete verejnej osobnej dopravy, integrovanej a cyklistickej dopravy, prestupných železničných uzlov, inteligentných dopravných systémov a vypracuje varianty vývoja dopravy na roky 2020 – 2040.

Autor: (lh)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Na podporu cykloturistiky pôjde z Interregu 104 tisíc Eur
Zdroje z medzinárodného projektu Interreg vo výške 103 978,80 Eur a k tomu spolufinancovanie za 18 349,20 eur chce Ministerstvo dopravy a výstavby SR použiť na rozvoj cyklistickej infraštruktúry v Dunajskej oblasti.
viac
31.12.2020
PSK už má dokument, ktorý má ambíciu zlepšiť dopravu v kraji
Prešovský samosprávny kraj (PSK) už má plán udržateľnej mobility (PUM). Ako informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, dokument obsahuje konkrétne návrhy zlepšení v doprave v celom kraji. Na decembrovom zastupiteľstve ho schválili krajskí poslanci.
viac
18.03.2021
Mesto chce časť dopravy nahradiť zdieľanými elektrobicyklami
Mesto Topoľčany pripravuje projekt zdieľaných bicyklov. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
26.01.2022
Na stredných školách na Spiši sa preinvestuje 11,2 miliónov eur
Vďaka prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu sa dve stredné školy na Spiši zmodernizujú. Celkovo sa v nich preinvestuje 11,2 miliónov eur. Prešovský kraj si od týchto projektov sľubuje skvalitnenie praktického vyučovania i zatraktívnenie odborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %