Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.10.2019 09:05

Domácnosti budú môcť vďaka dotácií vymeniť kotly na tuhé palivo


Ilustračná snímka, zdroj: kureniepresov.sk


Domácností budú môcť vymeniť staré kotly na tuhé palivo za ekologickejšie na zemný plyn. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustilo prvú etapu takzvanej kotlíkovej dotácie, vyhlásilo výzvu na 35 miliónov eur.


Na tlačovej konferencii o tom informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos).       

V prvej etape môžu požiadať o dotáciu vyššie územné celky (VÚC) alebo štátne rozpočtové organizácie z oblasti tvorby a ochrany životného prostredia. "Tie musia v tejto fáze predložiť projekty o tom, ako zaistia výmenu starých kotlov. Predpokladáme, že prvé výmeny prebehnú na budúci rok v lete, aby sme stihli novú vykurovaciu sezónu," povedal Sólymos.       

Občan sa bude musieť preukázať, že používal kotol na tuhé palivo a v najlepšom prípade ho zlikvidoval. Na jednu domácnosť bude poskytnutý príspevok 3000 eur. "Za túto sumu možno obstarať nový, ekologický kotol na plyn a pokryť aj náklady spojené s inštaláciou," poznamenal riaditeľ sekcie environmentálnych programov a projektov MŽP Matej Ovčiarka.       

Rezort odhaduje, že na Slovensku je okolo 350.000 domácností, ktoré využívajú tuhé palivo a 36 percent má kotol starší ako 30 rokov. "Predpokladáme, že teraz by sme vedeli vymeniť 10.000 kotlov. Tým ale problematiku lokálneho vykurovania netreba považovať za vyriešenú. Bude nevyhnutné v kotlíkovej dotácií pokračovať," uviedol minister.

Výmena kotlov súvisí s kvalitou ovzdušia. Spaľovanie tuhého paliva predstavuje pre ovzdušie veľkú záťaž. "Na Slovensku sa tradične kúri drevom a nie sú tu dobre nastavené kotly ani praktiky kúrenia. Potom spôsobujú, že ovzdušie je hlavne v zime znečistené. Najväčším problémom sú tuhé znečisťujúce látky, ktoré sa dostávajú do pľúc a majú vážne dôsledky na zdravie," tvrdí generálna riaditeľka sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia MŽP Gabriela Fischerová.       

Žiadatelia musia svoje žiadosti poslať do 30. novembra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Pri projekte separovaného zberu obvinili niekoľko osôb
Policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči vranovskému primátorovi Jánovi R. a ďalším trom osobám za zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu s obzvlášť závažným zločinom subvenčného podvodu. Ďalšie dve osoby obvinil za účastníctvo vo forme pomoci.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
03.01.2022
Do domácností v Beluši pribudne ďalších 500 kompostérov
Obec Beluša ešte v decembri 2020 podala žiadosť na Environmentálny fond SR ohľadom dodania kompostérov. Po prvotnom neúspešnom vyhodnotení bola obci 6. decembra 2021 doručená pozitívna správa, že po navýšení alokovaných finančných prostriedkov obec Beluša získa dotáciu vo výške 69 312 eur.
viac
28.07.2023
Obce môžu získať dotáciu na ochranu kontajnerových stojísk pred medveďom
Obce môžu získať z Environmentálneho fondu dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. Žiadosti na zabezpečenie kontajnerových stojísk prijíma fond do 16. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %