Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.03.2019 02:15

Dobrovoľníci sa po roku opäť stretnú na Jarnom čistení Zobora


Ilustračná snímka (tasr)


Dobrovoľníci, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti sa po roku opäť stretnú na nitrianskom Zobore. V sobotu 13. apríla sa uskutoční 11. ročník Jarného čistenia Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS).


Záujemcovia sa stretnú o deviatej hodine pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada na Zobore, kde dostanú pracovné rukavice a vrecia na odpad.       

„Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci,“ povedal predseda NHS Patrik Együd. Zámerom organizátorov je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu.       

Počas uplynulých desiatich ročníkov akcie bolo vyzbieraných zhruba 28 ton odpadu. Dlhodobým problémom sú najmä nelegálne skládky, z ktorých pochádza väčšia časť z vyzbieraného odpadu. Organizátori sa zhodujú na tom, že problémom znečistenia Zoborských vrchov je blízkosť veľkého mesta, ľahká dostupnosť tohto územia a nezodpovednosť ľudí. Odpad namiesto zberových dvorov, kde sa dá odovzdať, vyvážajú do prírody, prípadne prázdne obaly z potravín, ktoré si vzali na túru, neznesú dole do mesta, ale vyhodia ich v prírode.       

Likvidáciu vyzbieraného odpadu zabezpečí mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby. Pre dobrovoľníkov bude po čistení zabezpečené občerstvenie, o ktoré sa postarajú mesto Nitra a sponzori.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2021
Jarné čistenie Zobora bude tento rok trvať štyri dni
Turisti a ochrancovia prírody budú aj tento rok čistiť Zobor a turistické chodníky od odpadkov a čiernych skládok.
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
05.10.2021
Počas letnej sezóny v Nitre prebiehalo „Čistenie 7 pahorkov“
Všetci radi žijeme v čistom a zdravom prostredí. Prebiehajúca pandémia nás naučila vrátiť sa k prírode, pozrieť sa na životné prostredie inak a naučiť sa využívať ho dlhodobo.
viac
05.04.2024
Dobrovoľníci môžu cez víkend pomôcť s čistením areálu Zoborského kláštora
Zoborský skrášľovací spolok organizuje počas víkendu prvé tohtoročné čistenie areálu zaniknutého stredovekého Zoborského kláštora. "Jarné čistenie sa bude konať v sobotu 6. apríla od 9.00 h," informovalo Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %