Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.07.2017 12:46

Dobrovoľní hasiči už majú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra


Ilustračná snímka: (tasr).


Dobrovoľné hasičské zbory už majú možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Tú im dáva novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu, ktorá je účinná od soboty 1. júla 2017.


Zmena legislatívy prišla ako reakcia na požiadavky a podnety viacerých obcí a miest a niektorých občianskych združení.      

Požiadavky sa týkali najmä zabezpečovania finančných prostriedkov na technické zhodnotenie budov hasičských staníc, hasičských zbrojníc a hasičskej techniky. "Mnohé z uvedených nehnuteľností vrátane hasičskej techniky so zreteľom na zabezpečenie jej akcieschopnosti a bezpečného uskladnenia totiž vyžadujú posilnenie zdrojov ich financovania, zodpovedajúce zvyšujúcim sa nárokom na výkon činností hasičských jednotiek," uviedlo v novele ministerstvo.      

Oblasti, na ktoré možno poskytnúť dotáciu z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra, sa preto rozšírili. Konkrétne ide o rekonštrukciu, modernizáciu a iné technické zhodnotenie budov hasičských staníc a hasičských zbrojníc obcí a miest, ako aj ďalších právnických osôb vrátane obstarania hasičskej techniky. "Navrhovaným riešením sa utvoria lepšie podmienky na plnenie úloh najmä dobrovoľných hasičských zborov obcí a miest pri likvidácii požiarov a vykonávaní záchranných prác," zhrnulo ministerstvo.      

Dotácie bude možné čerpať aj na kúpu objektu, ktorý sa bude využívať ako hasičská stanica alebo hasičská zbrojnica. Ďalej sa umožňuje dotáciu poskytnúť na výstavbu, nadobudnutie, prípadne skvalitnenie objektu v bezprostrednej blízkosti budovy hasičskej stanice alebo zbrojnice, napríklad na garážovanie hasičského auta alebo umiestnenie ďalšej potrebnej hasičskej techniky.      

Do novely sa tiež dostal záväzok, podľa ktorého je príjemca dotácie povinný zmluvne sa zaviazať, že zachová účel využívania budovy hasičskej stanice, zbrojnice alebo s nimi súvisiaceho objektu aspoň počas 10 rokov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MV SR plánuje zvýšiť príspevky pre dobrovoľné hasičské zbory obcí
Príspevky pre dobrovoľné hasičské zbory obcí by sa mali zvýšiť. Uvažuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré pripravuje novelu príslušnej vyhlášky.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
18.07.2017
Najlepších dobrovoľných hasičov na Slovensku majú v Kútoch
Víťazstvo z tohtoročných Majstrovstiev Slovenska dobrovoľných hasičských zborov si v kategórii mužov aj žien odnášajú dobrovoľní hasiči z Kútov v okrese Senica.
viac
11.08.2021
Envirofond by mal mať jednoduchší proces poskytovania dotácií
Envirofond by mal mať jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácií. Začiatkom každého roka by mal zverejniť zoznam činností, ktoré podporí, aby záujemcovia vedeli, kedy môžu podávať svoje žiadosti o dotácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %