Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.09.2017 09:19

Dobrá správa pre obecné školy. Sú oslobodené od koncesionárskych poplatkov


Ilusračná snímka zdroj: www.iliasovce


Združenie miest a obcí Slovenska na základe podnetov z niektorých samospráv vstúpilo do rokovaní ohľadom úhrad koncesionárskych poplatkov školami a školskými zariadeniami v pôsobnosti miest a obcí. Výsledok je pozitívny.


Nejasnosť v platení úhrad spočívala v tom, že pri školách bez právnej subjektivity, ktorých zriaďovateľom je mesto alebo obec, sú zamestnanci školy vnímaní ako zamestnanci obce, a to podľa údajov Sociálnej poisťovne. To vytváralo predpoklady na platenie koncesionárskych poplatkov napriek tomu, že títo zamestnanci obce boli v skutočnosti učiteľmi v obecnej škole.

„Z neistoty často pramenia zlé rozhodnutia. Preto sme vo veci koncesionárskych poplatkov za naše školy a školské zariadenia vstúpili do rokovaní s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky. Pán minister Marek Maďarič a štátny tajomník Ivan Sečík nás informovali písomne a na spoločnom rokovaní o postupe v zmysle zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, ktorého litera bola konzultovaná s RTVS ako vyberateľom úhrady,“ hovorí predseda ZMOS Michal Sýkora.

Z tohto postoja rezortu kultúry a RTVS o. i. vyplýva, že školy a školské zariadenia sú výchovno-vzdelávacie inštitúcie zriadené podľa platnej školskej legislatívy, ktoré sú v zmysle ustanovenia § 5 ods. 3 písm. c) zákona č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov, oslobodené od povinnosti úhrady koncesionárskych poplatkov, a to bez rozdielu ich právneho postavenia, teda bez rozdielu, či ide o právne subjekty, alebo ide o školy a školské zariadenia bez právnej subjektivity. Predseda ZMOS v tejto súvislosti oceňuje vecný priebeh rokovaní. „Som veľmi rád, že všetci partneri problém vnímali aplikačnou praxou, a tak bolo sformulované východisko pozitívne pre naše školy,“ zdôraznil Michal Sýkora.

Združenie miest a obcí Slovenska zároveň konštatuje, že každá samospráva by si mala kontrolovať počet zamestnancov evidovaných v Sociálnej poisťovni, aby v prípade spájania zamestnancov školy s ostatnými zamestnancami mohla pri stanovovaní sadzby argumentovať štruktúrou zamestnancov a následne tak vyberateľ úhrady upraví sadzbu podľa skutočného počtu zamestnancov obce, to znamená okrem starostu a zamestnancov škôl zriadených obcou. Súčasne je potrebné tieto skutočnosti riešiť s RTVS. Kontakt a ďalšie relevantné informácie sú publikované na internetovej adrese https://uhrady.rtvs.sk/

Obecné noviny č. 35-36/2017

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2018
L. Sólymos: Zvýšenie poplatkov za skládkovanie vláde predložíme v auguste
Novelu zákona o poplatkoch za uloženie odpadov plánuje envirorezort predložiť na augustové rokovanie vlády. V rozhovore pre TASR to povedal minister životného prostredia László Sólymos.
viac
18.09.2019
ZMOS zrealizovalo prieskum k obedom v školách
Združenie miest a obcí Slovenska v polovici augusta zrealizovalo plošný prieskum zameraný na problematiku obedov na školách. Čísla odkrývajú realitu a do celej problematiky prinášajú viaceré dôležité súvislosti.
viac
25.04.2020
Financovanie komunálu je nastavené na zmeny
Združenie miest a obcí Slovenska sa pýtalo starostov a primátorov na financovanie komunálu. Postoje starostov a primátorov reflektujú na potrebné zmeny.
viac
17.04.2021
Mesto Prešov zníži poplatok za pobyt detí v materskej škole
Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole (MŠ). V prípade detí do troch rokov budú rodičia od 1. mája platiť menej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %