Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.09.2017 06:30

Dobrá prax je užitočná inšpirácia


Ilustračná koláž zdroj: www.virtue.sk


Mestá a obce spája rovnaká túžba rozvoja, ktorá je limitovaná kompromisom medzi ich možnosťami a potrebami obyvateľov. Nie je to nič jednoduché. Uľahčiť to však môžu príklady dobrej praxe. Osvedčené riešenia problémov, od ktorých možno očakávať rovnaký prínos v rôznych samosprávach.


Aj o dobrom treba hovoriť

Prelistovať noviny, navštíviť spravodajské webové stránky, zapnúť rádio, prípadne prepnúť na televízne správy neznamená dostať prísun pozitívnych či inšpiratívnych informácií. Čitateľ, poslucháč, divák sa akurát môže tešiť, ak sa negatívne správy priamo netýkajú jeho. To však neznamená, že nič dobré sa v priebehu dňa neudialo. A už vôbec to nemožno zovšeobecniť ako zrkadlo denného diania.

Médiám netreba vyčítať ignorovanie dobrých správ, ani im diktovať pomer, ktorým by „rozriedili“ súčasnú koncentráciu negatívnych informácií. Samosprávy sú toho dôkazom vďaka výsledkom svojej práce, ktoré možno pri svojej skromnosti, alebo slabšej mediálnej zručnosti nedokážu komunikovať, zaslúžia si však pozornosť. Prinajmenšom preto, aby sa dobrým inšpirovali ďalší.

Inšpirované skutočnými udalosťami

Sociálny biznis pôsobí ako spojenie dvoch protichodných slov. V sebe však skrýva jasnú myšlienku podnikania, kde finančný zisk nie je mantrou nepretržitej činnosti. Namiesto finančného zisku sa sleduje zisk nefinančný, či už v podobe sociálnej stability obyvateľov, s čím súvisí aktivácia ľudí bez práce, alebo zvyšovania efektivity verejných služieb, či garancie ich zabezpečovania v požadovanej kvalite a rozsahu.

Príkladov je veľa. Každý z nich je signálom, že obciam sa to darí už teraz. V čase, keď chýba systematická podpora medziobecnej spolupráce, integrácie a kooperácie pre zabezpečovanie toho, čo je potrebné, nevyhnutné a finančne náročné.

Za pozornosť preto stojí napríklad obec Raslavice z okresu Bardejov, kde sa systematickou prácou podarilo vytvoriť 80 pracovných miest. Starosta obce Marek Rákoš sa v obecnom periodiku prihovoril svojim obyvateľom v článku nazvanom „Komplexné riešenie sociálnej pomoci“. Vecne pomenoval riešenia problémov, ktoré sa dlhodobo skloňovali medzi obyvateľmi. V oblasti miestneho hospodárstva, ktoré charakterizoval ako správu, údržbu a zveľaďovanie obecného majetku, pričom podľa neho „sú to všetky práce od čistenia kanálov, kosenia zelene, údržby obecných budov a sietí až po budovanie chodníkov atď.“, obec takto vytvorila pracovné príležitosti pre 7 občanov. Raslavice však išli ďalej. „Obec sa stala zberovou organizáciou. Následne sme podpísali zmluvu s 20 okolitými obcami a momentálne vykonávame zber a dotrieďovanie separovaného odpadu,“ hovorí Marek Rákoš o ďalšej činnosti, ktorá dokázala vytvoriť pracovné miesta. Za pozornosť stojí ich obecný podnik s názvom Obecné služby Raslavice, s. r. o., kde si prácu našlo 30 obyvateľov, ktorí sa venujú pestovaniu zeleniny a stavebníctvu. „Našou predstavou je, aby sme v obci ročne vybudovali 1000 – 1500 m² chodníkov, vytvorili parkovacie plochy, vyrábali kocky 50 x 50 cm či zatrávňovačky na svahovanie rôznych nedostupných terénov,“ priblížil ambície starosta, ktorý na margo všetkých obecných aktivít, vrátane komunitného centra a napríklad aj vývarovne, konštatoval: „Od roku 2015 sa nám postupne prostredníctvom jednotlivých spomenutých aktivít podarilo zamestnať 79 nových pracovníkov.“

So zaujímavou reakciou na problém s kvalitou televízneho signálu prišli obce, ktoré si v Kochanovciach pri Humennom zriadili firmu prevádzkujúcu káblovú televíziu pre šesť obcí, ktoré pritom ani priamo nesusedia. Starosta Kochanoviec Miroslav Porochnavý na margo tohto podnikania konštatuje: „Bola to najmä snaha poskytnúť obyvateľom obcí službu, ktorá nebola dostupná. Pre zlé pokrytie signálom TV sme sa rozhodli zriadiť káblovú televíziu. Pre firmy je to nezaujímavé množstvo prípojok a nemali záujem investovať do technológií v malých obciach. Takto spoločne vieme rozložiť fixné náklady a navzájom spolupracujeme. Odovzdávame si skúsenosti, poskytujeme prácu niekoľkým technikom v jednotlivých obciach pri údržbe a pod. Sú to síce len práce na dohodu a na zopár hodín mesačne, ale aj takto pomáhame zlepšovať situáciu a život v našich obciach. Pre abonentov poskytujeme do 20 programov za cenu 3 eurá mesačne. Sme riadnym členom asociácie poskytovateľov služieb káblovej televízie a platíme všetky poplatky pre televízie a licenčné poplatky. Technické zariadenie nie je na najšpičkovejšej úrovni, ale zatiaľ vyhovuje. V ďalšom období plánujeme investovať do modernizácie.“

Posun k sociálnemu biznisu by sme mohli po prázdninovej konferencii očakávať aj v najmenšom okrese na Slovensku, ktorý popri meste Medzilaborce tvorí 22 obcí. Každá z nich doposiaľ obstaráva elektrinu na prevádzku verejného osvetlenia samostatne a na servis stĺpov využívajú rôzne firmy. Pri ich spojení treba vidieť výhodu v nižšej cene za elektrinu na všetkých 2000 stĺpoch v celom okrese a keď pôjdu ďalej, nič im nebráni zriadiť vlastnú firmu spravujúcu verejné osvetlenie, čo by zároveň pripravilo zázemie na ďalšiu pridanú hodnotu. Napríklad na komplexnú správu kamerového systému, využitie fotovoltaiky a, samozrejme, podporu lokálnej zamestnanosti. Samozrejme, za využitia jestvujúcich legislatívnych parametrov upravujúcich medziobecnú spoluprácu a s oporou upravenou v širokých možnostiach zákona o verejnom obstarávaní.

 S dobrým treba pracovať

S dobrými príkladmi, s tým, čo sa osvedčilo, ale aj s tým, čo sa ponúka treba ďalej pracovať. Aby sa územie čo najlepšie pripravilo na riešenia, ktoré sa osvedčili, na východiská, ktoré sú najoptimálnejšie a na opatrenia, ktoré sú nevyhnutné. Už teraz je zrejmé, že dobrá prax je užitočná inšpirácia, ktorej treba venovať zvýšenú pozornosť. Aj preto treba oceniť blížiace sa odborné konferencie, napríklad Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, ktorý sa bude orientovať na SMART agendu v kontexte energetiky a klímy, ale aj spoluprácu rezortu zahraničných vecí a francúzskeho veľvyslanectva, ktorí pripravujú odborné podujatie k SMART riešeniam, na ktorom budú dominovať príklady dobrej praxe, či témy prínosu medziobecnej spolupráce, domáceho potenciálu a zahraničných skúseností.

Autor: Michal KALIŇÁK, politológ


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2019
Smart komunálne odpady v praxi
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje workshop, na ktorom starostovia z Českej republiky spolu s expertmi predstavia úspešné a v praxi osvedčené Smart riešenia predstaviteľom slovenských miest a obcí.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
09.11.2020
Senica pripravuje založenie sociálneho podniku
Novembrové mestské zastupiteľstvo podporilo zámer mesta založiť mestský sociálny podnik. Pôjde o tzv. „integračný sociálny podnik“, ktorého cieľom bude zamestnávať znevýhodnené alebo zraniteľné osoby.
viac
26.08.2021
Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX
Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %