Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.04.2019 09:55

Do údržby a prevádzky troch fontán investuje mesto asi 10-tis. eur


Ilustračná snímka, zdroj: Turistika.cz


Hĺbkové čistenie, nátery a bežná údržba predchádzali spusteniu troch funkčných fontán v Považskej Bystrici. Mesto začalo s ich prípravou na novú sezónu v polovici apríla, jednu z nich, pred mestským úradom, už spustili do prevádzky.


Ako informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Pagáč Kováčiková, do údržby fontán vrátane nákladov na vodu, ktorá je potrebná na ich prevádzku, mesto investuje ročne okolo 10.000 eur. Údržba fontán spočíva v kompletnom hĺbkovom vyčistení, keďže vplyvom vody a vlhkosti sa tu každoročne tvoria nánosy vodného kameňa. Ďalšie povrchové úpravy spočívajú najmä v novom nátere.

„Fontánu pred mestským úradom už radnica spustila, vykonávala sa na nej len bežná údržba. Do budúcej sezóny by ju však mesto chcelo zrekonštruovať, nakoľko tu sú problémy so starými rozvodmi a zanesenými tryskami. V potrubí tiež klesá tlak, a preto je problém vyhnať do výšky väčší stĺpec vody. Fontána tak už nefunguje celkom podľa našich predstáv a začína byť problematické udržiavať ju v plnohodnotnom funkčnom režime,“ priblížila Pagáč Kováčiková.       

Fontána v centrálnej mestskej zóne pred kinom Mier si podľa hovorkyne vyžiadala menšie opravy reštaurátorského charakteru na súsoší holubíc. Tieto práce sa riešia v rámci reklamácie a nevyžadujú si zo strany mesta žiadne finančné náklady. Po dokončení reštaurátorských prác bude fontána vyčistená, jej spustenie je predbežne naplánované na 1. mája.       

„Na fontáne pred okresným úradom sa tiež každoročne opravuje obklad z vonkajšej strany fontány, ktorý ničia parkujúce vozidlá. Mesto tu bude musieť osadiť zábrany, ktoré budú fontánu chrániť. Taktiež parkujúce vozidlá bránia vstupu do šachty, aj tento problém budú kompetentní pracovníci riešiť,“ doplnila hovorkyňa s tým, že voda vo všetkých troch fontánach je chemicky upravovaná a nie je určená ani na kúpanie, ani na pitie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
Považská Bystrica investuje do obnovy amfiteátra 23 500 eur
Považskobystrická samospráva zrekonštruuje prírodný amfiteáter v miestnej časti Praznov. Pôvodné staré pódium nahradí drevená trámová konštrukcia s betónovým pódiom s drevenou podlahou, zastrešia ho drveným krovom.
viac
17.03.2018
V Považskobystrickom okrese župa zrealizuje investičné akcie za 2,5 miliona eur
Župa vo veľkom investuje predovšetkým do Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica, finančné prostriedky v okrese vynakladá aj na zlepšenie stavu školských budov či cestných komunikácií.
viac
11.09.2018
Za zbúranie starej a výstavbu novej lávky zaplatí Považská Bystrica 250-tis.eur
Považská Bystrica začne s búraním betónovej lávky pre peších ponad cestnú komunikáciu na sídlisku Rozkvet na budúci týždeň. Demontáž lávky a výstavba novej budú mesto stáť asi 250-tis. eur, práce bude samospráva financovať z vlastného rozpočtu.
viac
13.11.2018
Vlastivedné múzeum odbúrava bariéry pre osoby so zdravotným hendikepom
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK realizovalo v mesiacoch september a október 2018 projekt zameraný na podporu a rozvoj kultúrnych potrieb osôb so zdravotným postihnutím.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %