Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.09.2017 10:00

Do spoločných projektov investovali Trenčiansky a Zlínsky kraj milióny eur


Horský hotel Kohútka. Ilustračná snímka zdroj: www.turistika.cz


Regionálny rozvoj, cezhraničná spolupráca, spoločné cestné prepojenie, kultúra a cestovný ruch sú hlavnými oblasťami spolupráce medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) a Zlínskym krajom v Českej republike.


Kraje spolupracujú aj vďaka Programu cezhraničnej spolupráce 2004-2006 a 2007-2013. Z neho sa za dve programové obdobia zrealizovalo 83 projektov a 167 mikroprojektov.

"Dôkazom dlhoročnej spolupráce medzi Trenčianskym a Zlínskym krajom a medzi obcami jednotlivých krajov je skutočnosť, že nielen v rámci vlastných programov obcí, ale aj v rámci programov Európskej únie už bolo na oboch stranách preinvestovaných niekoľko miliónov eur," pripomenul hajtman Zlínskeho kraja Jiří Čunek.       

K úspešným spoločne zrealizovaným projektom patril projekt zlepšenia prístupu k turistickému centru Kohútka z oboch strán hranice. Kraje však boli partnermi aj v ďalších projektoch. Jedným z nich bola rekonštrukcia cesty medzi obcami Nedašova Lhota a Červený Kameň, ktorá prispela k skvalitneniu ich cestného prepojenia. Výsledkom spoločného projektu Hvezdárne v Partizánskom a Hvězdárny vo Valašskom Meziříčí Obloha na dlani je nové prenosné digitálne planetárium.       

Projekty medzi TSK a Zlínskym krajom pokračujú aj v programovom období 2014-2020. Výsledkom je spoločný projekt s mestom Brumov – Bylnice Na bicykli po stopách histórie. Ten okrem prepojenia dvoch významných kultúrnych pamiatok - Trenčianskeho hradu a hradu Brumov (ČR), prinesie aj možnosť cyklistického vyžitia pre rodiny s deťmi. "Na cyklotrasu sme už dostali právoplatné stavebné rozhodnutie, a tak pevne verím, že na jeseň tohto roku budeme môcť začať s jej realizáciou," uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.       

Ďalšie projekty v oblasti cestovného ruchu budú zachovávať kultúrne dedičstvo na oboch stranách hranice. "V rámci spolupráce Interreg V – A sme získali financie na realizáciu projektu Národné kultúrne dedičstvo. Projekt bude trvať dva roky a má celkový objem financií 246.000 eur. Chceme zmapovať národné kultúrne pamiatky na oboch stranách hranice," priblížila spoločný projekt riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Eva Frývaldská.       

Spoločným projektom, ktorý prekročí hranice Zlínskeho a Trenčianskeho kraja, bude aj Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda. Pútnická cesta v slovensko-českom pohraničí spojí miesta a významné pamiatky spojené so sv. Cyrilom a Metodom. Prostriedky na vyznačenie tejto významnej cesty, zatiaľ na území Česka a Slovenska, plánujú kraje získať z eurofondov a Programu cezhraničnej spolupráce. Cieľ cesty pritom nebude končiť len na území Slovenska a Česka, ale má sa posunúť smerom na juh do Ríma a zahrnúť tak aj ďalšie lokality viažuce sa k životu sv. Cyrila a Metoda.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2018
Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov
Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.
viac
22.08.2020
Trnavská župa zintenzívňuje cezhraničnú spoluprácu s Juhomoravským krajom
Delegácia vedená trnavským županom Jozefom Viskupičom navštívila v dňoch 20. a 21. augusta 2020 Juhomoravský kraj.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
18.08.2021
VII. Výzva Euroregión Tatry na realizáciu individuálnych mikroprojektov
Zväzok Euroregión „Tatry“ vyhlásil VII. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na realizáciu individuálnych mikroprojektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %