Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.05.2016 07:30

Do rozpočtu mesta pribudlo 300 000 eur


Ilustračná snímka: (int.).


Zmeny prostredníctvom rozpočtového opatrenia odsúhlasili na rokovaní handlovskí mestskí poslanci.


Navýšenie kapitálových príjmov o 300 000 eur z predaja pozemkov, kde bude v budúcnosti stáť nová obchodná zóna či transfery na rekonštrukciu telocvične ako i nákup nového komunálneho vozidla zahŕňa tretia úprava rozpočtu Handlovej na tento rok.      

Návrh tretej zmeny pripravila radnica z dôvodov, ktoré súvisia s tradičným aktualizovaním schváleného rozpočtu v rôznych oblastiach. V neposlednom rade tiež z dôvodu nových vstupov, súvisiacich s už realizovanými, prebiehajúcimi, respektíve novo pripravovanými aktivitami najmä v oblasti projektov. Niektoré nové položky, zapracované v predloženom návrhu zmeny rozpočtu vyplývajú z potreby zapracovania očakávaných príjmov, respektíve výdavkov do rozpočtu tak, aby boli dodržané rozpočtové pravidlá.       

"V tretej úprave rozpočtu máme rozhodujúci medzník, kedy mesto získalo z predaja pozemku na Morovnianskom sídlisku príjem do kapitálového rozpočtu vo výške 300 000 eur. Ten je potom rozhodujúce rozmeniť na ďalšie výdavky súvisiace s pripravovanými projektami. Máme tu projekt zateplenia materských škôlok, projekt kompostárne pre mesto Handlová, ďalšie projekty súvisiace s medziblokovými priestormi na Morovnianskom sídlisku," ozrejmil vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.        

Okrem príjmu z predaja pozemkov na Morovnianskom sídlisku sa rozpočet navýšil aj o refundáciu platieb z Ministerstva financií v súvislosti s projektom rekonštrukcie mestskej knižnice a centrálnej mestskej zóny, a to o sumu dovedna 322 060 eur. Na strane výdavkov sa zase znížila asi o 80 000 eur položka na úpravu miestnej komunikácie Potočná, a to v súvislosti s nižšou vysúťaženou sumou vo verejnom obstarávaní. Radnica tiež plánuje zakúpiť mestský mobiliár za 20 000 eur či kvetinovú výzdobu na námestie v sume 10 000 eur. Ďalších 20 000 eur bude použitých na vytvorenie umeleckého diela na Námestie baníkov. Pôjde o sochu Barborky na existujúcej fontáne, pričom jej autorom bude akademický maliar Rudolf Cigánik. "Tieto položky sú tam zapracované v súvislosti s projektom centrálnej mestskej zóny, ktorý s nimi pôvodne počítal. Avšak ministerstvo nám ich neuznalo ako oprávnené. To znamená, že my sme ich zapracovali až v tejto časti. Centrálna zóna tak bude dopracovaná do takej podoby, s akou počítal pôvodný projekt," priblížil Mendel.       

Kapitálové výdavky mesta sa navyšujú o sumu 60 000 eur na rekonštrukciu chodníkov na Ulici SNP a v centre. Samospráva tiež plánuje opraviť za 13 000 eur strechu na základnej škole Školská, ktorá je v havarijnom stave.        

Celková bilancia rozpočtu po jeho tretej zmene predstavuje na strane celkových príjmov 10 637 881 eur a celkových výdavkov 10 622 154 eur. Rozpočet je tak prebytkový, a to o sumu 15 727 eur.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
Mesto Nováky hospodárilo v prvom polroku s prebytkom viac ako 450 000 eur
Mesto Nováky hospodárilo ku koncu prvého polroka tohto roka s prebytkom vo výške 450 491 eur. Vyplýva to z Vyhodnotenia hospodárenia mesta za prvý polrok tohto roka, ktoré na svojom pondelňajšom rokovaní schválili novácki mestskí poslanci.
viac
28.11.2016
Aktualizáciu územného plánu Popradu dokončujú po takmer dvoch rokoch
V Poprade dokončujú práce na najdôležitejšom dokumente z pohľadu jeho ďalšieho rozvoja, a to zmene a doplnku 2016 Územného plánu mesta Poprad (ÚPN).
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
06.03.2020
V Liptovskom Mikuláši sa opäť nepodarilo schváliť rozpočet
Rozpočet mesta Liptovský Mikuláš na rok 2020 sa vo štvrtok (5. 3.) opäť nepodarilo schváliť. Z rokovania sa ospravedlnila väčšia časť mestských poslancov, primátor Ján Blcháč preto zasadnutie zrušil.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %