Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.09.2017 09:50

Do roku 2021 pripravuje SVP protipovodňové stavby za 320 miliónov eur


Na snímke minister životného prostredia SR László Sólymos počas prejavu na slávnostnej konferencii pri príležitosti osláv 20. výročia založenia Slovenského vodohospodárskeho podniku v Banskej Štiavnici v utorok 26. septembra 2017. Snímka zdroj: (tasr, Jana VODNÁKOVÁ).


Využiť možnosti financovania z posledného obdobia európskych štrukturálnych fondov či budovanie ďalších protipovodňových opatrení. To sú ciele, s ktorými do nasledujúceho obdobia vstupuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pripomínajúci si 20. výročie svojho založenia.


"Pripravujeme stavby protipovodňového charakteru zhruba v hodnote 320 miliónov eur, ktoré by sme mali ukončiť do roku 2021," priblížil v Banskej Štiavnici počas dnešnej slávnostnej konferencie venovanej okrúhlemu výročiu spoločnosti jej generálny riaditeľ Stanislav Gáborík.       

Zároveň však poukázal na poddimenzované financovanie podniku počas celého obdobia jeho existencie. "Naša minimálna potreba na zabezpečenie všetkých prác, na ktoré je SVP zriadený, je každoročne 36 miliónov eur na neregulované platby," priblížil Gáborík.       

Zmena podľa jeho slov nastala v minulom a v aktuálnom roku. "Tento aj minulý rok nám boli pridelené peniaze, aké sme ešte nikdy od ministerstva nevideli," podotkol s tým, že podnik dostal tento rok na neregulované platby 24,1 milióna eur. Tieto prostriedky podľa jeho slov investujú do protipovodňovej ochrany a obnovy vozového parku a techniky.       

Podľa ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) je vždy priestor, aby podnik fungoval efektívnejšie. "Tento rok bol spravený veľký audit s jednou veľkou medzinárodnou spoločnosťou, ktorá 'presvietila' podnik, kde sú rezervy a ako by sa to dalo robiť tak, aby to bolo ešte efektívnejšie, lebo nedá sa len čakať na finančné prostriedky, ale treba sa snažiť o to, aby sme ich využívali efektívne," poznamenal Sólymos.       

Minister zároveň zdôraznil význam SVP a uviedol, že je dôležité vytvoriť mu také podmienky, aby sa vedel rozvíjať. "Ministerstvo životného prostredia sa snaží o to, aby sme im vytvorili čo najvhodnejšie a najlepšie podmienky na ich prácu," dodal minister.    

SVP, š.p., vznikol zlúčením štyroch štátnych vodohospodárskych podnikov pred 20 rokmi. Vedenie podniku, Podnikové riaditeľstvo, sídli v Banskej Štiavnici a riadi štyri Odštepné závody (Bratislava, Banská Bystrica, Piešťany a Košice). Pod jednotlivé odštepné závody spadá 18 správ povodí a dva závody. SVP spravuje vodné toky v dĺžke 32 738 kilometrov, 287 vodných nádrží, 2811 kilometrov ochranných hrádzí a kanálovú sieť v dĺžke 1812 kilometrov. Takisto je prevádzkovateľom Vodného diela Gabčíkovo. Celková plocha povodí je 49 015 štvorcových kilometrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na likvidáciu čiernych skládok pôjde ďalších 7 miliónov eur
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa rozhodol pokračovať v programe Veľké upratovanie Slovenska, s ktorým prišiel jeho predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Pôjde o druhé kolo programu, v tom prvom sa prerozdelilo vyše deväť miliónov eur.
viac
26.01.2017
Protipovodňové opatrenia na Neresnici čakajú na výzvu z eurofondov
Na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá sa počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu, by sa v najbližších rokoch mali zrealizovať protipovodňové opatrenie.
viac
28.02.2020
Na dolnom úseku Malého Dunaja sa má postaviť protipovodňová ochrana
Na dolnom úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda sa má postaviť protipovodňová ochrana. Ministerstvo životného prostredia poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) viac ako osem miliónov eur.
viac
21.06.2021
Na vodozádržné opatrenia je z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur
V najbližších šiestich rokoch je na vodozádržné opatrenia z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur. Opatrenia sa však musia robiť koordinovane, v súlade so zákonom a s riadnou kontrolou vodných stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %