Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.09.2015 11:43

Do programu Veľké upratovanie Slovenska sa prihlásilo 490 samospráv


Zástupcovia Ministerstva životného prostredia odštartovali nový enviroprojekt. (Foto: MŽP SR)


Na program s názvom Veľké upratovanie Slovenska chce envirorezort využiť 10 miliónov eur. Podľa očakávaní prišiel najväčší počet žiadostí o dotáciu na poslednú chvíľu. Počas posledných troch dní sa prihlásili až dve tretiny žiadateľov.


Medzi žiadateľmi sú všetky krajské mestá, vrátane Bratislavy a jej mestských častí, viaceré okresné mestá, ale aj malé obce z celého Slovenska. Do polovice augusta bude Environmentálny Fond vyzývať na prípadné doplnenie žiadostí o potrebné náležitosti. Začiatkom septembra predpokladá ministerstvo vydanie prvých rozhodnutí o tom, ktorá samospráva príspevok získa a v akej výške.

Cieľom envirorezortu je pomôcť samospráve pri odstraňovaní tzv. čiernych skládok, ktoré dlhodobo škodia životnému prostrediu. Maximálna výška podpory pre žiadateľa je 100-tisíc eur na jedno miesto a štát financuje 95 % nákladov, zvyšok zaplatí obec. Financovať sa bude zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho zlikvidovanie v spaľovni. Pokiaľ to bude možné a účelné, podporí sa aj vytriedenie využiteľného odpadu a úprava miesta do pôvodného stavu. V jednej žiadosti je možné riešiť sanáciu viacerých miest. Pri žiadostiach bude Environmentálny fond posudzovať prioritu odstránenia odpadu pre lokalitu, riziká odpadu pre životné prostredie a lokalitu, spôsob odstránenia a sociálno-ekonomické kritériá regiónu (napríklad nezamestnanosť).

Začal boj proti čiernym skládkam

Tzv. čierne skládky patria k najčastejším problémom v oblasti životného prostredia, ktorý ľudí trápi. Ide o odpad, ktorý nelegálne vyhadzujú nezodpovední a neslušní ľudia. Na Slovensku je v súčasnosti približne 2500 evidovaných nelegálnych skládok a neoficiálnych môže byť až 7000. Aj preto envirorezort prišiel s myšlienkou veľkého programu na podporu ich odstraňovania, ktoré predstavil v apríli. Ministerstvo životného prostredia problém čiernych skládok rieši aj v novom zákone o odpadoch, kde sa od januára 2016 zvyšujú právomoci polície a pokuty. Pre fyzické osoby je to takmer desaťnásobne až do výšky 1500 eur a pre právnické osoby sa výška pokuty v najkrajnejšom prípade vyšplhá až na 350-tisíc eur.

Program spravuje Environmentálny fond a informácie o ňom sú dostupné na webovej stránke www.envirofond.sk.

 

Autor: (ts-mžp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %