Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.04.2019 03:01

Do práce na bicykli sa v máji vydajú aj Žilinčania


Ilustračný výrez plagátu


Obľúbená celonárodná kampaň „Do práce na bicykli“ pokračuje aj v tomto roku. Na bicykle o necelý mesiac nasadnú aj Žilinčania.


Súťaž začína 1. mája 2019 a bude pokračovať počas celého mesiaca, kedy budú súťažiaci dochádzať do práce na bicykli a svoje údaje o jazdách si budú priebežne evidovať do systému. Cyklisti zo Žiliny, ktorí majú záujem zapojiť sa do kampane, musia najneskôr do 5. mája 2019 vytvoriť a registrovať dvoj- až štvorčlenné tímy z rovnakej organizácie sídliacej na území mesta. Zapojiť sa môžu aj skupiny študentov, podmienkou je však vek minimálne 15 rokov. Aj oni sa tak pridajú k obrovskému pelotónu, ktorý zabojuje o atraktívne ceny v podobe elektrického bicykla, elektrokolobežky či skladacích bicyklov. Účastníci takýmto spôsobom podporia svoje mesto aj v súťaži o cyklostojiská s verejnými cyklopumpami, ktoré poputujú do 5 aktívnych samospráv. Vlaňajší rekordný ročník s viac než 11 000 účastníkmi z 81 samospráv by chceli organizátori prekonať. „Bicyklovanie získava každým rokom väčšiu popularitu, čím však zároveň narastá potreba budovania bezpečnej cyklistickej infraštruktúry. Veríme, že cyklistov bude tento rok vidieť a počuť ešte viac ako vlani,“ uviedla Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, ktorá je národnou koordinátorkou kampane.

Tohtoročná, v poradí šiesta celoslovenská akcia s ústredným mottom „Roztočíme to spolu!“ bude propagovať rozvoj udržateľnej mobility v mestách. Má tiež motivovať zamestnávateľov k pozitívnym zmenám na pracovisku, či už k budovaniu stojísk pre bicykle, spŕch pre zamestnancov alebo odkladacích priestorov. Myšlienku tohto unikátneho projektu každoročne podporuje i Mestský úrad v Žiline. „Kampaň si našla medzi Žilinčanmi svojich fanúšikov, ktorí takýmto spôsobom dokazujú, že im záleží na životnom prostredí. Tento rok sme to našim obyvateľom uľahčili, od konca marca majú k dispozícii verejné bicykle, ktoré si môžu na jednu hodinu bezplatne požičať,“ doplnil primátor mesta Peter Fiabáne.

Lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Žilina je Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility, e-mail: lubos.slebodnik@zilina.sk. Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2016
Najsilnejší muži Európy budú súťažiť v Žiline na Námestí Andreja Hlinku
Mesto Žilina a Slovenská asociácia silných mužov pozývajú všetkých na súťaž najsilnejších mužov Európy, ktorá sa uskutoční v piatok 5. augusta 2016 v rámci Žilinského kultúrneho leta 2016.
viac
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
30.11.2023
Do školy a do práce jazdili na bicykli a vyhrali
V septembri sa presúvali za svojimi povinnosťami na bicykli a v novembri boli za svoju aktivitu odmenení hodnotnými cenami. Reč je o účastníkoch 2. ročníka kampane Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Do školy a do práce na bicykli 2023, ktorá už pozná svojich víťazov.
viac
02.03.2024
Systém zdieľania bicyklov odštartuje sezónu v polovici marca
Systém zdieľania bicyklov v Žiline odštartuje šiestu sezónu v polovici marca. Podľa Kataríny Gazdíkovej zo žilinskej radnice pribudnú k doterajším 30 stanovištiam bicyklov ďalšie dve virtuálne stanice a zvýši sa aj počet bicyklov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %