Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.06.2019 02:30

Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem


Starosta obce Ladislav Tomáň. EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová


Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov.


Lokalita Močiare je dnes priestorom na štyri desiatky rodinných domov v tichej a rovinatej časti obce v tesnej blízkosti rieky Orava. Prvých sedem domov už stojí, ďalšie pribudnú tento rok.       

„Základ je v mentalite našich oravských ľudí. Oravci nechcú veľmi utekať do sveta. Oni síce do sveta odídu, získajú skúsenosti, zarobia peniaze, vyštudujú, ale keď zakladajú rodiny, chcú byť v blízkosti svojho pôvodného rodiska, kde vyrástli a odkiaľ pochádzajú. Do obce prichádzajú mladí ľudia a my sme zrazu zistili, že potrebujeme urobiť výstavbu. Priestor, ktorý voláme Močiare, bol na tento účel veľmi dobrý, takže túto časť sme vyčlenili ako prvú,“ priblížil pre TASR zástupca starostu obce František Jedinák.       

Ako súčasť projektu pozemkových úprav v lokalite pribudli inžinierske siete, voda, elektrika, verejné osvetlenie i nová asfaltová cesta, na ktorú dostala obec peniaze z eurofondov.       

S príchodom mladých ľudí do Sedliackej Dubovej súvisí aj narastajúci počet detí v miestnej materskej škole. „Keď naša generácia v 70. rokoch zakladala rodiny, škôlka bola plne obsadená a v dedine bolo veľmi veľa detí. V 90. rokoch sa spoločenská situácia zmenila, demografia išla nadol. Aj my tu v dedine sme pociťovali, že sa škôlka vyprázdňovala,“ uviedol Jedinák s tým, že po čase sa situácia opäť zmenila. Mladí si začali zakladať rodiny, vracajú sa zo zahraničia domov a počet ľudí v obci sa zvýšil.       

Budova škôlky v Sedliackej Dubovej má rovných 90 rokov. Síce má za sebou už viaceré rekonštrukcie, no i tak sa obec minulý rok prihlásila do eurofondovej výzvy s projektom na zníženie energetickej náročnosti budovy. Prisúdili im dotáciu vo výške 220 000 eur.       

Cieľom je zrealizovať projekt čo najrýchlejšie, najlepšie ešte počas prázdninového obdobia. „Budova bude modernejšia. Kapacitu škôlky budeme môcť rozšíriť o ďalších osem detí, takže finálne číslo stúpne na 30. Myslím si, že to je už dostatočný počet miest, aby sme mohli vyhovieť žiadostiam o prijatie dieťaťa do materskej škôlky,“ doplnil starosta obce Ladislav Tomáň.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Kanalizácia zvýšila bonitu obce
Kvalita života obyvateľov v najväčšej obci Považskobystrického okresu – Papradne sa rapídne zvýšila pred dvomi rokmi, keď sa v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou ukončil projekt odkanalizovania celej doliny.
viac
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
07.10.2019
Obec Ľubeľa má potenciál a jasnú víziu do budúcnosti, hovorí starosta
Moderná, pomerne rýchlo rozvíjajúca sa obec s potenciálom, víziou a srdečnými obyvateľmi. Tak charakterizoval obec Ľubeľa (okres Liptovský Mikuláš) jej starosta Erik Gemzický.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %