Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.05.2016 07:30

Do Noci múzeí a galérií sa zapojí 106 inštitúcií v 65 mestách


Kaviareň Berlinka. Snímka: Gabriel Kuchta.


Pestrý kultúrny program ponúkajú slovenské múzeá a galérie počas svojej noci v sobotu 21. mája.


Celoeurópske podujatie pod záštitou Rady Európy Noc múzeí a galérií 2016 sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, ktorý je v tretiu májovú sobotu. Novinkou 12. ročníka v SR je súťaž Vyberte si svoj predmet Noci múzeí a galérií, kde odmenou pre vyžrebovaných účastníkov budú zaujímavé ceny.      

"Prihlásilo sa nám 106 inštitúcií v 65 mestách. Z toho je 80 múzeí a 26 galérií. V Bratislave možno vidieť a zažiť najviac, pretože otvorených bude 27 inštitúcií. Prvýkrát sa do tohto podujatia zapojila Mincovňa v Kremnici alebo Atómové elektrárne v Mochovciach, ktorá výnimočne sprístupní svoje priestory verejnosti už v piatok 20. mája. Viaceré múzeá v sobotu otvoria nové expozície a pripravujú rôzne aj atraktívne a nevšedné podujatia s posledným vstupom o 23. hodine," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii predseda Zväzu múzeí na Slovensku Peter Hyross.      

Medzi sprievodnými podujatiami sú rôzne prednášky, besedy, kurátorské sprievody výstavou, koncerty, divadelné predstavenia, ukážky reštaurovania, tvorivé dielne, ale aj piknik, ohňová šou, výučba tancov, ochutnávka vína, návšteva vojenského bunkra či výhodné získanie kníh v Stredoeurópskom dome fotografie.      

"Je to náš sviatok, kedy sa múzeá a galérie stávajú hviezdou médií a záujmu ľudí. Je to vybočenie z našej všednosti, ale aj hektický deň, veď počas neho sme mali v našom múzeu rekordnú návštevnosť - až 8500 ľudí. Opäť odhalíme rôzne priestory a činnosti pri získavaní a uchovávaní artefaktov kultúrneho dedičstva, čo je hlavná činnosť pamäťovej inštitúcie, akou múzeum je. V našom múzeu máme viac ako štyri milióny zbierkových predmetov, v slovenských múzeách je ich viac ako 15 miliónov," prezradila námestníčka generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Gabriela Podušelová.      

Podľa nej je to jedinečná príležitosť spoznať múzeá aj z inej strany, ale tiež výhodne, pretože s jednou vstupenkou za dve eurá vo veľkých mestách možno navštíviť toľko, koľko ich kto stihne. V Bratislave im v presune pomôže vláčik Blaváčik, historické električky, autobusy a jeden dobový trolejbus, ktoré budú jazdiť po špeciálnych trasách. Jednotné vstupné majú aj v Košiciach a Banskej Bystrici, ktorú za týmto účelom bude spájať so Zvolenom parný vlak.       

"V Slovenskej národnej galérii možno naposledy vidieť výstavu Nizozemská maľba, ktorá končí v nedeľu. Viaceré šperkárske aktivity budú na výstave Antona Cepku. Predstavíme dve nové významné akvizície, ktoré sme nedávno získali do zbierkového fondu. Návštevníci sa môžu na pamiatku odfotografovať v ráme a pol hodiny pred polnocou to ukončíme v kaviarni Berlinka podujatím To by som aj ja namaľoval, kde bude herec Robo Roth čítať z knihy návštev," predstavila časť z pripravovanej ponuky galérie Ladislava Gnacková zo SNG.      

Kompletný program je na internetovej stránke www.nocmuzei.sk.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Noc literatúry v 13 slovenských mestách
Čitatelia sa dnes večer môžu zoznámiť s dielami súčasných európskych autorov na netradičných miestach. Po ôsmy raz totiž odštartuje Noc literatúry, a to v rekordných 13 slovenských mestách.
viac
27.05.2016
Na Šaffovej ostrohe sa odprezentujú aj zahraničné súbory
Súťaž Šaffova ostroha, ktorá sa v Dlhom Klčove v okrese Vranov nad Topľou uskutoční od piatka do nedele (27. - 29. 5.) už po 24. raz, umožní jednotlivcom ukázať svoje tanečné umenie. Ide o jedinú súťaž svojho druhu na Slovensku.
viac
23.11.2020
Uvoľnenie opatrení znova otvorilo krajské múzeá a galérie
Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú opäť otvorené pre verejnosť.
viac
05.05.2023
Košická noc múzeí a galérií ponúkne program na 20 miestach
Do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa zapoja aj kultúrne a umelecké inštitúcie v Košiciach, predstavia sa na 20 miestach. V rámci 19. ročníka podujatia ponúknu aktuálne expozície a výstavy, ale aj komentované prehliadky, interaktívny program, premietania a iné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %