Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.03.2017 08:00

Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás


Ilustračná snímka: (cyklodoprava.sk).


V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.


Podstatnú časť tejto sumy vykryjú zdroje z Európskej únie (EÚ). "V podstate tie peniaze máme alokované. To znamená, že je to už len otázka posúdenia projektov a žiadostí. Teraz sa robia ešte určité úpravy, aby sme zhruba do konca septembra, možno októbra, tie cyklotrasy aj postavili," uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč.      

Radnica plánuje postaviť viacero trás, ktoré budú spájať veľké sídliská a ďalšie mestské časti s centrom mesta. "Celé je to robené tak, aby sme vzájomne prepojili trasy, ktoré už sú postavené. Naším záujmom jej aj odbúranie dopravy, pretože väčšina cyklotrás by mala slúžiť aj na dopravu do zamestnania," vysvetlil primátor.      

Medzi projektmi, ktoré budú financované z Integrovaného regionálneho operačného programu, je aj prvá a druhá etapa cyklistického chodníka medzi Nitrou a mestom Vráble. Ďalšia nová cyklotrasa má spájať sídlisko Klokočina s Borinou, Hollého ulicou a autobusovou stanicou. Ďalší úsek cyklistickej cesty prepojí Wilsonovo nábrežie, Univerzitný most, Mostnú ulicu a Jesenského ulicu v Mestskom parku na Sihoti.      

Na sídlisku Chrenová vznikne cyklotrasa spájajúca Triedu Andreja Hlinku s Dlhou ulicou. "Dôležitým projektom bude aj postavenie novej cyklistickej lávky, ktorá ponad rieku Nitra prepojí Wilsonovo nábrežie a Nábrežie mládeže pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite, čím dôjde k prepojeniu Chrenovej a Kalvárie," dodal Dvonč.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %