Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.05.2019 11:00

Do ciest v okrese Humenné pôjde z rozpočtu kraja viac ako 850-tis. eur


Snímka zo stretnutia predsedu PSK Milana Majerského so zástupcami obcí a podnikateľského sektora PSK.


O stave regiónu a jeho rozvoji diskutoval so zástupcami obcí, organizácií v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a zástupcami podnikateľského sektora predseda PSK Milan Majerský v stredu v Humennom.


Ide o jeho v poradí štvrtý pracovný výjazd v okresoch kraja. Majerský predtým navštívil Starú Ľubovňu, Medzilaborce a Svidník.      

"Vo všetkých okresoch trápia ľudí najmä cesty. Ani okres Humenné nebol výnimkou. Už v minulom roku sme investovali do zlepšenia infraštruktúry v regióne 489-tis. eur, tento rok sme vyčlenili dvakrát toľko finančných prostriedkov. Do ciest pôjde viac ako 851.000 eur, taktiež investujeme aj do strojného vybavenia vo výške 120-tis. eur," uviedol po stretnutí v okrese Humenné Majerský.       

"Vieme, že cestná infraštruktúra je v celom kraji veľmi zanedbaná. Všade je ten istý problém, cesty. Na najbližšom zasadnutí komisie dopravy bude predstavený aj mostný program, lebo s cestami úzko súvisia aj mosty," doplnil na margo opravy mostov v kraji Majerský.       

V okrese Humenné PSK zrekonštruuje most pred obcou Udavské, most v obci Ohradzany, úsek cesty Baškovce – Černina, Lieskovec – prieťah, Jankovce – spojka, Humenné – Porúbka. Taktiež sa zrekonštruuje aj kotolňa a urobia sa opatrenia na zníženie energetickej náročnosti objektu Správy a údržby ciest PSK v Humennom a kúpi sa univerzálny traktor s príslušenstvom. V pláne je aj vybudovanie skladu soľanky.       

Kraj tento rok investuje nemalé prostriedky aj na druhú etapu rekonštrukcie kaštieľa Vihorlatského múzea v Humennom. Na renováciu vyčlenil zo svojho rozpočtu takmer 188.000 eur. Peniaze sa použijú aj na nákup zbierkových predmetov a na rozšírenie zabezpečovacieho systému kaštieľa a skanzenu.

Majerský avizoval na stretnutí aj investície do škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. "V tomto roku sme pre školy vyčlenili celkovo 834-tis. eur. Najväčšiu investíciu bude predstavovať zateplenie obvodového plášťa učebne A a rekonštrukcia osvetlenia na Gymnáziu arm. gen. L. Svobodu v Humennom. Kraj na tento účel pridelil bezmála 317-tis. eur," doplnil Majerský.       

Financie dostanú i viaceré školy v meste. Hotelová akadémia získa 33-tis. eur, Stredná odborná škola (SOŠ) polytechnická 46-tis. eur, Stredná zdravotnícka škola 237-tis. eur, SOŠ technická 185-tis. eur a SOŠ obchodu a služieb 16-tis.      

Na rekonštrukciu a vybavenie práčovne, hydroizoláciu múrov a odvodnenie Domova sociálnych služieb v Jabloni je vyčlenených v tomto roku 108.000 eur. Na vybavenie práčovne dostane 4800 eur Domov sociálnych služieb GARDEN v Humennom. Samospráva v tomto roku pridelila 6500 eur Zariadeniu sociálnych služieb AKTIG v Humennom.       

"Našli sme spoločné témy s predsedom PSK, ktoré by sme radi riešili. Máme 'rozbehnuté' projekty, ale na Úrade PSK sa to brzdí v súvislosti s verejným obstarávaním. Požiadal som nielen predsedu, ale aj všetkých zainteresovaných, aby sa s tým nejakým spôsobom pohlo," uviedol primátor Humenného Miloš Meričko.       

V rámci výjazdového pracovného rokovania zamestnanci Úradu PSK poskytovali záujemcom informácie o rôznych možnostiach podpory.       

Predseda PSK v stredu navštívil aj Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Vihorlatské múzeum, humenskú nemocnicu, SAD Humenné a Zariadenie sociálnych služieb AKTIG.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2020
Na Zastupiteľstve PSK budú rokovať o rozpočte a cyklodoprave
Úprava rozpočtu a stratégia rozvoja cyklodopravy sú hlavné témy rokovania prešovských krajských poslancov na ich 20. zasadnutí v pondelok 25. mája.
viac
26.08.2020
Predseda ZMOS sa v Šahách stretol so starostami
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa v utorok 25. augusta 2020 zúčastnil na zasadnutí Združenia obcí a miest Hontiansko Poipeľského regiónu, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch Mestského úradu v Šahách.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
27.11.2021
Vďaka podpore PSK pribúdajú v kraji atraktívne športoviská
V Prešovskom kraji pribúdajú moderné športoviská. A to aj vďaka grantovému programu krajskej samosprávy – Výzva pre región. Tá umožnila v posledných mesiacoch modernizáciu, či výstavbu športových objektov vo viacerých okresných mestách i obciach Prešovského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %