Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.09.2016 10:22

Do Banskej Štiavnice prídu kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy


V trojdňovom víkendovom programe sa predstaví aj Divadlo Bolka Polívku. Snímka zdroj: (int)


Koncom septembra prídu do Banskej Štiavnice kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy. V piatok 30. septembra sa tu totiž začne prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku Amplión.


      "Vznikol z potreby podpory slobodného vyjadrovania a zároveň spoločenskej zodpovednosti za našu krajinu," informovali organizátori z Kremnického divadla v podzemí. Zakladatelia festivalu chcú mesto obohatiť duchom sviežeho a neopozeraného umenia a formou zážitkovej interakcie umelcov a divákov inšpirovať k zdravému kritickému mysleniu a rozvoju občianskej spoločnosti.       Ťahákom prvého ročníka je Večer Milana Markoviča po 20 rokoch s klaviristom a skladateľom Petrom Breinerom. Trojdňový víkendový program tvoria najmä tri české kabaretné divadlá – Divadlo Bolka Polívku, BodyVoiceBand a Cabaret Calembour z Prahy a dve poľské i maďarské pouličné divadlá.       

V rámci festivalu vystúpia dve energické kapely a odznejú dva šansónové koncerty. Prešovské národné divadlo zarezonuje autorskou komédiou pre mladých o veľkých ideáloch v malom meste Good place to die. Kremnické divadlo v podzemí bude mať premiéru nového kabaretu Koza a kladivo o stave našej mysle. Na starom zámku je pre divákov pripravený pouličný headliner festivalu – hudobno-divadelná púť z Francúzska Vtáčí muž a jeho Chimera orchestra.       

Na podujatí odznejú prednášky Slovenskej debatnej asociácie, autorské čítanie, slam poetry pre mladých či farebné rozprávky a putovné kvízy pre deti aj dospelých. Bonusom festivalu bude aj Havranov kabaret. V sobotu neskoro večer sa v Kultúrnom centre naladí orchester Fats jazz band a ožije pravá Kabaretná tančiareň. Najzvučnejší program festivalu z kategórie male-divy získa cenu PUNC AMPLION ARGENTUM.       

Na Festivale Amplión (30.9.-2.10.) bude na desiatich scénach po celom meste počuť a vidieť 40 programov. Verejná pozvánka na podujatie, spolu s audio-výtvarnou inštaláciou Výkričník a detskou dielňou na tvorbu malých ampliónov, sa uskutoční cez víkend 24. a 25. septembra na sídlisku Drieňová (oba dni popoludní od 14.00 do l7.00 h.).       

Nový festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Stredoeurópska nadácia a Vyšehradský fond. Mesto Banská Štiavnica a Slovenské banské múzeum poskytli svoje interiéry a exteriéry.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Amplión prinesie do mesta 40 programov na desiatich scénach
Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku.
viac
07.10.2020
V Banskej Štiavnici začali s rekonštrukciou Mládežníckej ulice
V Banskej Štiavnici sa začína v stredu rekonštrukcia cestnej komunikácie na ulici Mládežnícka, ktorá spočíva aj v obnove parkoviska lokalizovaného v blízkosti historického centra mesta.
viac
26.04.2021
Ulicu Pod Kalváriou mesto zrekonštruuje za viac ako 700 000 eur
Mesto Banská Štiavnica chystá rekonštrukciu ulice Pod Kalváriou, do jej komplexnej obnovy plánuje investovať viac ako 700 000 eur. Ako potvrdila primátorka mesta Nadežda Babiaková, práce čiastočne ovplyvnia aj tohtoročnú letnú turistickú sezónu.
viac
06.04.2022
B. Štiavnica po obnove ulice Pod kalváriou bude rekonštruovať aj Dolnú Reslu
Po rekonštrukcii ulice Pod kalváriou, ktorá aktuálne finišuje, sa začne v starobylej Banskej Štiavnici aj obnova ďalšej dôležitej cesty v centre mesta – Dolnej Resly. Náklady na jej obnovu by mali dosiahnuť približne 851 000 eur. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %