Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.04.2018 11:22

Do Ankety Strom roka môžete prihlásiť svoj obľúbený strom do konca apríla


Strom roka - logo


V 16. ročníku súťaže Strom roka môžete ešte do 30. apríla využiť šancu na nomináciu stromu, ktorý je pre Vás výnimočný. Cieľom súťaže je vzbudiť záujem o životné prostredie, predovšetkým zviditeľniť staré, majestátne a vzácne stromy.


Prihlasovať stromy do súťaže môžu mestá, obce, školy, organizácie i jednotlivci. Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne a patronát nad súťažou po siedmy krát drží spevák Peter Lipa.

Stromy je možné prihlásiť cez elektronický formulár Nadácie Ekopolis, alebo klasickou papierovou formou do 30. apríla 2018. Z prihlásených stromov vyberie odborná komisia 12  finalistov. Verejné hlasovanie spustíme začiatkom júla na letnom festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2018. Novinkou tohto ročníka je INSTAGRAM súťaž, ktorá bude prebiehať práve počas spomínaného festivalu.

„Fotografie spolu s príbehmi stromov – finalistov zverejníme na našej webovej stránke www.ekopolis.sk. Ako už tradične, hlasovať sa môže prostredníctvom hlasovacieho lístka, SMS-kou, na našom webe, alebo aj na sociálnej sieti Facebook cez našu fanpage Nadácie Ekopolis,“ hovorí Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Výsledky hlasovania budú zverejnené v októbri, pričom strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2018 a bude reprezentovať Slovensko v európskej súťaži Európsky strom roka. Víťazný strom získa odborný dendrologický posudok od arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy na 2. a 3. mieste získajú peňažnú odmenu v hodnote 300 eur na ošetrenie alebo na úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

„Ceníme si spoluprácu s Medzinárodnou arboristickou spoločnosťou (ISA Slovensko), ktorá aj tento rok bezplatne ošetrí ďalšie stromy. Navyše ošetrovania budú prebiehať za prítomnosti verejnosti, študentov a žiakov škôl, čím prispejeme k osvete ochrany stromov.“ dopĺňa Milan Hronec. Ďalšou novinkou je aj odborný seminár pre zástupcov samosprávy a úradníkov v 3 mestách.

Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2018 sú zverejnené na www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka.

Okrem Nadácie Slovenskej sporiteľne a ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť) anketu ďalej podporili - Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES.

Kontakty:  Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 974 01, Banská Bystrica

Programový manažér Milan Hronec, tel. 048 / 470 10 95,  0911 452 457, hronec@ekopolis.sk

 

Autor: Nadácia Ekopolis


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
O víťazovi ankety Strom roka 2016 môžete rozhodnúť už len pár dní
Už len pár dní je otvorené hlasovanie v ankete Strom roka 2016. Do konca septembra 2016 môžete zahlasovať za jedného z dvanástich finalistov a zvýšite tak jeho šance na ošetrenie.
viac
02.04.2019
Nadácia Ekopolis vyhlásila ďalší ročník ankety Strom roka
Ďalší, v poradí už 17. ročník populárnej slovenskej ankety Strom roka, vyhlásila v týchto dňoch Nadácia Ekopolis. Od 1. apríla je možnosť nominovať obľúbené stromy, ktoré budú súťažiť o hlasy verejnosti a odmeny na ich odborné ošetrenie.
viac
08.11.2019
Stromom roka 2019 sa stala oskoruša domáca z Uzovskej Panice
Strom získal 6710 hlasov a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %